To kammerater har opfundet en vegansk, gluten- og laktosefri chokoladesnack med lavt sukkerindhold. I dag kan by Hansens chickpea cubes købes på fem cafeer i Odense, men duoen har større ambitioner.

”Vi var lige ved at give op i efteråret. Vi havde lavet 50-60 prøveproduktioner og brugt i omegnen af 50.000 kroner, men konsistensen var bare ikke i orden,” siger 28-årige Martin Hansen, der uddannet bager og var ham, der fandt på at udvikle en snack, der er sundere end de fleste andre i chokolade- og marcipanklassen.

By Hansens kikærte-terninger kommer både i en neutral smagsvariant, en mint- og en orangeudgave. Foto: PR/by Hansens.

Sammen med sin kompagnon, den 27-årige smed Benjamin Hansen, driver han chokoladefirmaet By Hansens, som sælger sine Chickpea Cubes fem steder i Odense.

Men i efteråret var de ved at slukke for kasserollen med smeltet chokolade, fordi den smukke tanke om at skifte de store mængder sukker og mælkefedt i et marcipanbrød ud med kikærter, kokosolie, havre og peanutbutter var svær at realisere.

De to chokoladevenner har skruet op for kikærterne og ned for sukkeret i deresw chickpea cubes. Foto: PR/by Hansens.

”Vi besluttede os for ikke at give op. Så vi fortsatte, og pludselig lykkedes det,” smiler Benjamin Hansen, som i lighed med sin makker stadig er lønmodtager, men har en drøm om i løbet af et år at arbejde fuldtid i deres fælles startup.

I november var de på den store  fødevarefestival Veggie World i København, hvor de var tæt på at melde udsolgt allerede på førstedagen.

Havren er valgt på grund af sit høje næringsindhold, men også fordi den er med til at gøre chokoladerne svære at sluge i en mundfuld. Foto: PR/by Hansens.

”Det var en fantastisk oplevelse. Vi stod med vores lille bod, som vi havde lavet af et par bukke, Benjamin havde svejset sammen, en træplade og nogle stueplanter hjemme fra mig. Vores naboer var Naturli' og  Biogan, som er kæmpestore indenfor bæredygtige fødevarer, men folk var vilde med vores chokolader,” siger Martin Hansen.

”Det var vildt. Vores naboer er supertankere, mens vi er en lille jolle med en tre hestes påhængsmotor. Da vi tog hjem, var vi oppe og flyve på publikum og højt humør,” siger Benjamin Hansen, som står for salgsarbejdet i firmaet, mens Martin Hansen er hjernen bag udviklingen af smagen i den lille chokoladeovertrukne godbid med orange- eller mintsmag.

Konfektmassen i by Hansens chickpea cubes er ikke så våd af sukker som et typisk marcipanbrød. Foto: PR/by Hansens.

Han er oprindeligt fra Nørrebro i København, men trængte i 2011 til et sceneskifte og kom i lære som bager i Odense, hvor han stadig bor. Siden har han også taget en uddannelse som fødevareteknolog og arbejder nu med at udvikle nye fødevarer indenfor bageribranchen.

”Jeg har altid været optaget af ernæring og var træt af at se min kæreste gå og snacke usunde ting som for eksempel chips. Jeg tænkte, der burde være et alternativ, som ikke var så usundt som slik og chips, men som på den anden side set ikke smagte så sundt, at man ikke gad spise det,” siger Martin Hansen, der mødte sin kompagnon i teenageårene .

De to chokolade-iværksættere bruger chokolade med et kakaoindhold på godt 70 procent. Foto: PR/by Hansens.

”Vi sad nytårsaften for godt et år siden og blev enige om, at vi ville lave et firma sammen. Heldigvis vidste vi i vores champagnebrandert ikke hvor svært, det ville blive,” husker Benjamin Hansen, der også er produktionsteknolog og i dag arbejder med udvikling af maskiner til landbruget og fødevareindustrien.

I april fik de stiftet et anpartsselskab og brugte sommeren og efteråret på at udvikle og teste både smage, konsistenser og produktion af de små chokoladefirkanter.

Martin Hansen (til venstre) er uddannet bager og fødevareteknolog, mens Benjamin Hansen er smed og produktionsteknolog. Sammen driver de chokoladefirmaet by Hansens.

”Vi er heldigvis blevet taget godt imod i Odense, hvor man nu kan købe vores chokolader fem steder. Jeg kan huske første gang, jeg gik fordi Let's Be Frank i Arkaden, som var vores første kunde, og så vores chokolade til salg. Jeg var lige ved at knibe en tåre,” siger Benjamin Hansen fra by Hansens, som sælger deres produkter hos Den Lille Smalle, The Food Stall, Analog, Mary's samt Let's Be Frank.

De to iværksættere satser på at få deres chokolader til salg 40 steder i Danmark i løbet af i år , så de både kan gå fuldtid og få deres egne produktionslokaler.