Birgitte Weinberger og Claus Riis Østergaard laver podcasten ”Kort er Godt! ”. Sammen sætter to filmelskere fokus på kortfilm. En undervurderet genre i filmbranchen, som overrasker.

Hvis du gerne vil se noget nyt og spændende på din skærm, bør du overveje at se en kortfilm. Sådan lyder opfordringen fra skuespilleren og festivallederen.

-  Kortfilm er ligesom en lang film – bare kortere, fortæller Birgitte Weinberger, der er festivalleder af OFF.

Kortfilm er ofte gratis at se på nettet. Men datajunglen af kortfilm er stor. Så stor at det er uoverskueligt at finde ud af hvilke filmfrugter, man skal plukke. Det har Birgitte Weinberger sammen med skuespilleren Claus Riis Østergaard en løsning på. Sammen laver de podcasten ” Kort er Godt!”. Til hvert afsnit finder de en god kortfilm, som alle burde se.

Selvom skuespilleren og filmfestivallederen har er særligt forhold til filmmediet, så indeholder podcasten hverken anmelderstjerner eller forkromede filmteorier. Kortfilm er nemlig for alle, der vil overraskes.

En magiterning fra laboratoriet

At se en kortfilm er en helt speciel oplevelse, hvis man spørger de to filmelskere.

- Kortfilm er en lille komprimeret magiterning. Fortællingen i kortfilm er skåret ned. Derfor er de meget intense og mættede. Når man har set en kortfilm, så føltes det ikke som om, at man kun har brugt fem min på se den, fortæller skuespilleren Claus Riis Østergaard, der udover at være fastansat på Odense Teater er kendt for at spille med i film og tv- serier som Nordskov, Fred Til Lands, Lærkevej, Tarok mm.

Udover at en kortfilm er en lang film kortet ned, så giver den et ekstra slag på opleveren. På kortfilmfestivalen OFF- Odense International Filmfestival har de sloganet ”Expect the Unexpected (forvent det uventede). Og det er netop det, du kommer til, når du ser en kortfilm.

- Kortfilm tager dig med ind i filmsproget laboratorium. Filmene tager ofte nogle chancer, som du ikke ser i spillefilm og tv-serier. Du kommer altså til at se ting på skærmen, som du ikke plejer at se, siger Birgitte Weinberger og fortsætter

- Jeg synes personligt, at det er fedt at se noget, hvor man tænker, hvad pokker var det, fortæller hun, mens Claus afbryder

- Ja, og det vi ved gud også set.

"Kort er Godt!" anbefaler mange forskellige kortfilm herunder: 1. Den franske animationsfilm Raymonde or the Vertical Escape, som handler en seksuel frustreret ugle. 2 Den prisvindende kortfilm Ud, spring over, ind som har Søren Spanning og Thomas Ernst i hovedrollen. 3. Den skræmmende danske kortfilm Daimi om en forladt pige. 4. Dokumentaren Min far forfra, hvor en far og en datter skal til at lære hinanden at kende på ny. 

Forud for podcastafsnittene udvælger Birgitte film fra kortfilmsfestivalen. Film, som bestemt ikke ligner de film og dokumentarer, som man ser på tv.

Et afsnit tager eksempelvis udgangspunkt i den franske animationsfilm Raymonde or the Vertical Escape, der handler om seksuel frustreret ugle. Et andet afsnit drejer sig om den danske kortfilm ”Daimi”, som er en historie om en pige, der har isoleret sig sammen med sin mor, der har begået selvmord.

De forskellige afsnit rummer film for enhver smag. De er sjove, hæslige og smukke. Hver især har filmene noget på hjertet, som ikke kræver en lang akademikeruddannelse for at kunne forstå.

Kortfilm er for alle

Med filmfestivalen OFF, filmfestivalen Guldægget, Odense Filmværksted og filmuddannelsen 18 Frames er kortfilm blevet en naturlig del af Odense, skulle man mene. Men ifølge de to filmelskere er kortfilm en filmgenre, som kun få desværre opdager.

-  Altså når jeg tager min kulturradikale helikopter på, så kan jeg godt se, at kortfilm desværre er en genre, der ikke har favnet alle endnu, lyder det fra Claus Riis Østergaard.

En fordom, som Birgitte Weinberger og resten af OFF ofte møder er, at kortfilm kun er for eliten med lange uddannelser. For at dræbe denne tanke, viser OFF derfor flere forskellige kortfilm, som er for børn, voksne, unge og gamle.

Ligesom filmfestivalen vil Birgitte og Claus gerne overbevise folk om, at kortfilm er for alle. Derfor tager ”Kort er Godt!” fat i forskellige typer film herunder film, dokumentar, animation mm.

-  I en tid, hvor folk ikke kan komme i biografen, vil vi gerne skabe noget meningsfyldt indhold, fortæller Birgitte.

Fordi Birgitte sidder på databoksen med verdens bedste kortfilm fra den internationale festival, er det hende, der vælger, hvilke film Claus og lytterne skal se forud for hvert podcastafsnit.

Udover filmsnak fortæller Claus og Birgitte skuespilleren og festivallederen små historier og anekdoter i podcasten, som spænder bredt fra opskriften på Jamie Olivers karryret til behov for selvrealisering. Historier, som gør, at du lære festivallederen og skuespilleren at kende. Foto: Malene Nelting

Når du smider podcasten i ørene, kommer du i selskab med to mennesker, der ligesom dig har set filmen.  Ligesom de fleste biografgæster gør, når de vælter ud af biografsalen, snakker Claus og Birgitte om filmens handling, følelser, personer mm.

Hvis du vil nørde snakken videre efter podcasten, kan du hoppe ind i facebookgruppen Kort er Godt!, hvor der er 145 filminteresserede mennesker at skrive med. Selvom podcasten var tænkt som en opløfter i coronatid, regner de to filmelskere med at fortsætte med at lave podcast om kortfilm.