42-årige Anders Bundsgaard var 28 år, da han læste sin første bog, han giver ikke meget for karriereplaner og forlanger, at alle i firmaet respekterer hinanden, uanset position.

”Jeg interesser mig mere for mennesker end for robotter,” siger Anders Bundsgaard, som sammen med sin forretningspartner sendte robotvirksomheden Odico på børsen i juli 2018 og skaffede 30 millioner kroner til virksomhedens videre udvikling.

”Medarbejderne her i virksomheden er vigtigere end robotterne og den software, vi udvikler. Jeg respekterer alle mine medarbejdere meget højt, og jeg forlanger, at selv de klogeste inde på kontoret respekterer dem, der kører trucken eller borer hullerne. Og omvendt,” siger Anders Bundsgaard.

”Hvis vi ikke respekterer hinanden, kan vi ikke samarbejde om at løse de problemer og de udfordringer, vi hele tiden møder i vores branche,” siger direktøren for Odico, som udvikler designrobotter til byggebranchen og vindmølleindustrien.

”Jeg tror heller ikke på karriereplaner. Vi ved jo ikke, hvordan verden og branchen ser ud om fem år. Derfor kan man jo heller ikke vide, hvad man laver til den tid. Hvis man har det behov, skal man være i en meget mere statisk virksomhed end vores,” siger Anders Bundsgaard, hvis speciale er at løse de problemer, han står over for, uden at slå op i en teoribog.

Anders Bundsgaard elsker forandringer og er med egne ord "meget lidt rutine-tolerant".

”Jeg er stor tilhænger af at bruge det forhåndenværende søms princip,” siger den 42-årige direktør, som oprindeligt er uddannet flymekaniker, men siden uddannede sig til maskiningeniør og tog en HD.

”Jeg har aldrig været god til at gå i skole, og jeg læste min første skønlitterær bog, da jeg var 28 år. Jeg har altid været mere interesseret i mennesker og relationer,” siger Anders Bundsgaard, der som dreng på landet i Jylland hjalp sin teknisk meget interesserede morfar med mekanikken hver dag efter skoletid.

Odico holder til på havnen i Odense i den gamle havnecentral, som fra 1931 leverede strøm til havnens virksomheder. Odico råder over 8000 kvadratmeter, men har højest brug for 5000, så nu leder de efter andre scaleup-virksomheder indenfor industri, som har lyst til at bo under samme tag som dem.Foto: PR/Odico

”Han havde en firlænget gård, fyldt med gamle landsbrugsmaskiner, der ikke nødvendigvis kunne køre. Men ved fælles hjælp fik vi dem altid til at virke,” husker Anders Bundsgaard, som både har solgt juletræer, arbejdet som flymekaniker, bygget cementfabrikker, afsat produktionsudstyr til fødevareindustrien og solgt robotter for ABB, hvor han kørte 80.000 kilometer om året.

”Jeg er meget utålmodig af natur og ikke særlig god til rutiner. Jeg vil meget hellere ud og møde nye mennesker og prøve at forstå deres situation,” siger Anders Bundsgaard, som i 2012 grundlagde Odico sammen med den arkitektuddannede Asbjørn Søndergaard, som i dag er teknisk direktør i Odico.

”Han vidste noget om robotik indenfor arkitektur, men ikke noget om, hvordan robotter er sat sammen, og hvordan de virker. Det vidste jeg,” siger Anders Bundsgaard, som sammen med sin partner brugte seks år på at udvikle teknologien til et stadie, så Odico i sommeren 2018 kunne gå på børsen og rejse 30 millioner kroner til forskning og udvikling.

”Vi har et meget langsigtet perspektiv, for vi ser store potentialer i vores teknologi. Vi gør det både lettere af lave smukke, runde former, men sparer også energi, fordi man bruger mindre beton, når man bruger vores teknologi,” siger Anders Bundsgaard, der bor i Stige med sin kæreste, der er øjenlæge, og parrets to børn.