24-årige Vanessa Alexandra Kjær er forkvinde for Femi Festival og intersektionel feminist. For hende handler feminisme om at eliminere andre uligheder end blot de kønsbestemte.

”Når vi kæmper for ligestilling, er vi nødt til at se på andet end bare vores køn. Det er ikke altid kun fordi, man er kvinde, at man bliver forskelsbehandlet. Det kan også være på grund af etnicitet, religion eller social baggrund, at man bliver diskrimineret,” siger 24-årige Vanessa Alexandra Kjær, som er formand for weekendens Femi Festival på Ungdomshuset og til daglig læser til socialrådgiver på UCL.

Vanessa Alexandra Kjær mener ikke, man kan nøjes med at bruge køn som eneste identitetsmarkør, når man diskuterer ligestilling.

”Jeg mener for eksempel, at det er et samspil af forskellige forhold som køn, opvækst, privilegier og manglen på rollemodeller, der gør, at der er så få kvinder i toppen af det danske samfund. Derfor er det ikke nok med formel ligestilling, hvis vi vil skabe balance,” siger hun og afviser kvoter som en løsning.

”Det er ikke et problem, der kan løses med kvoter. Vi skal selvfølgelig ansætte de bedst kvalificerede. Men vi skal gøre flere kvinder interesserede i at gå den vej,” siger hun og peger på, man også kan overveje at fjerne køn og navn i jobansøgninger.

“Jeg er sikker på, det både vil gavne kvinder og mennesker med anden etnisk baggrund end dansk. Vi mennesker har det med ubevidst at sætte andre personer i bestemte kasser. Ved at udelade oplysninger, der kan afsløre køn og etnisk baggrund, tror jeg, vi vil forhindre forskelsbehandling,” siger Vanessa Alexandra Kjær, som er glad for, at #MeToo-bevægelsen siden efteråret 2017 har sat fokus på seksuel chikane af kvinder.

“Jeg er chokeret over omfanget. Der er virkeligt mange kvinder, der har følt sig chikaneret, så selvfølgelig skal vi tage det seriøst,” siger den 24-årige forkvinde for Femi Festival, som dog nødigt vil have, at resultatet bliver, at ingen tør lægge an på hinanden mere.

Vanessa Alexandra Kjær er fra Valby, men har siden 2016 boet i Odense, hvor hun læser til socialrådgiver og elsker at gå med sine venner på værtshuse som Dania, BIlls Pub Nr. 47, Andersens Bodega og Den Smagløse Café, hvor hun selv arbejder som bartender.

“Det er da hyggeligt at flirte og blive lagt an på, så længe jeg har ret at sige 'nej tak', og det bliver respekteret. Men jeg gider ikke blive piftet ad og blive seksualiseret hele tiden. Det synes jeg, er respektløst,” siger Vanessa Alexandra Kjær, som er født og opvokset i København, men har boet I Odense de seneste godt tre år.

”Jeg kom til Odense for at læse historie på SDU. Men det var ikke mig, så de seneste to et halvt år har jeg læst til socialrådgiver, fordi jeg gerne vil arbejde med voksne udsatte,” siger hun.

”Jeg vil gerne være med til at rykke dem, så de får forbedret deres livssituation varigt. Og så vil jeg gerne ud og arbejde mellem mennesker. Desværre ved jeg godt, at det meste af mit arbejde kommer til at foregå på et kontor,” siger hun.