Guldsmed og urmager Henning Skovgaard åbnede butik på Ove Sprogøes Plads for et lille år siden og er begejstret for hyggen og menneskemylderet.

”Jeg forstår ikke dem, der forsøger at tale midtbyen ned. Forleden dag blev jeg rendt over ende af kunder. Tænk sig, en onsdag formiddag midt i sommerferien!” siger 58-årige Henning Skovgaard, som åbnede sin guldsmede- og urmagerforretning på Ove Sprogøes Plads for et lille års tid siden.

”Odense har en fantastisk hyggelig bymidte tæt på naturen og med en fornuftig fremkommelighed. Selv om der er gang i byomdannelsen, kan man sagtens finde en parkeringsplads. Værre er det altså ikke,” siger Henning Skovgaard, som selv bor i bymidten, men kører ud og ind af byen hver dag.

Han har i forvejen guldsmede- og urmagerforretninger i Glamsbjerg og Rosengårdcentret, men blev fristet, da han lillejuleaften 2017 sad på Franck A og kunne se, at de tidligere Hunkemöller-lokaler overfor stod tomme.

Når der ikke er kunder i butikken, pudser Henning Skovgaard vinduerne til sin butik: ”Vi kalder det 'at tørre næser', og det er et godt tegn, for så har folk været helt henne og kigge på vores smykker og ure”.

”Jeg tænkte straks, at det ville være en genial placering til en ny butik. Både fordi her kommer mange mennesker, og fordi flere af naboerne er beslægtede med min forretning,” siger han og peger på naboerne Optikerne på Ove Sprogøes Plads og Ragnar Ure & Juveler - og de andre guldsmede- og smykkeforretninger i gågaderne.

”Jeg ser dem i højere grad som kolleger end konkurrenter. Nu ved folk, hvilken del af byen de skal gå hen, hvis de vil købe et ur eller et smykke,” siger Henning Skovgaard, hvis regnskab for de sidste fire måneder af 2018 meldte om underskud.

”Men nu er der balance. Jeg har da også været urolig, men efter at have haft åbent i kun 11 måneder er jeg meget stolt over, at vi allerede er nået break-even,” siger han.

Jeg elsker at arbejde med hænderne. Som guldsmed er det en stor fornøjelse af kunne lave noget, som kan glæde en kvinde,” siger Henning Skovgaard, der åbnede sine forretninger i Glamsbjerg og Rosengårdcentret i henholdsvis 1993 og 2011.

”Folk skulle nok lige vænne sig til, at vi ligger her, og finde ud af, at vi sagtens kan konkurrere med nethandlen. Det kan godt være, de kan spare en 100-kroneseddel på at at købe på nettet. Men man kan altså ikke få kortet lænken af på nettet på en dag,” siger Henning Skovgaard, som ikke er typen, der skælder ud på sin udlejer.

”Det er ham, der har grisen, og så er det også ham, der sætter prisen. Selv om huslejen er en stor post i budgettet, kan være dyrere at have medarbejdere, der ikke er dygtige til salg og kundepleje,” siger han.

”Heldigvis har jeg fantastiske medarbejdere. De ved alle sammen, at man højest har 8 sekunder til at få øjenkontakt med en kunde og signalere, at vedkommende er velkommen. Ellers går kunden igen, ”siger Henning Skovgaard.