Marie Hvidberg og Mia Rasmussen læste dansk på universitetet og vidste ikke noget som helst om iværksætteri, før de gik i gang. Nu driver de to 28-årige kvinder på tredje år et tekstbureau og et forlag – og lever af det.

”Selv om vi hverken laver apps eller har en virksomhed, der kan skaleres op med 100 kilometer i timen, så er vi lige så ambitiøse og dygtige som tech-virksomhederne,” siger Marie Hvidberg, som driver firmaerne Cortekst og Forlaget Forår sammen med Mia Rasmussen.

De to 28-årige kvinder mødte hinanden på Syddansk Universitet for seks år siden, hvor de begge læste dansk med skrivekunst som tilvalg. Der stod ikke 'iværksætteri' nogen steder på skoleskemaet, men ved en tilfældighed blev de en del af Startup Station i Videnbyen, hvor de blev inspireret af de andre spirende iværksættere.

”Vi blev blæst bagover af at være sammen med alle dem, der lavede virksomheder, så vi besluttede, at vi også ville lave noget megasejt og startede Cortekst,” siger Mia Rasmussen.

Mia Rasmussen. Foto: PR/Forlaget Forår.

Sammen med Marie og en tredje studiekammerat fandt hun ud af, at de som sprognørder kunne tjene penge på at læse korrektur. Derfor stiftede de virksomheden Cortekst, som i dag primært forfatter tekster. Tredjemanden trådte ud sidste vinter.

”I begyndelsen var det ikke meningen, at vi ville gøre det til en levevej. Men undervejs i studiet var vi i praktik på hver sit forlag, og der fandt vi ud af, at drømmen om eget forlag kunne blive en realitet. Vi fandt også ud af, at det der med at være lønmodtagere ikke var os. Derfor besluttede vi os for, at vi ville satse på Cortekst, når vi blev færdige med vores specialer,” siger Mia Rasmussen, der sammen med Marie stiftede Forlaget Forår i januar 2018, mens de skrev speciale.

”Det er en helt fantastisk fornemmelse at kunne leve af sin passion,” siger Marie Hvidberg, som ikke læste vildt mange bøger i sin barndom, selvom litteraturen altid har fyldt. Til gengæld elskede hun at skrive.

Marie Hvidberg. Foto: PR/Forlaget Forår.

”Jeg har altid haft nemmere ved at kommunikere på skrift. Når jeg for eksempel havde noget på hjerte, da jeg var lille, skrev jeg breve og noter til min mor i stedet for at tale med hende,” husker Marie Hvidberg, hvis businesspartner til gengæld altid har læst meget.

”Jeg flygtede ind i bøgernes verden som barn. Jeg elskede at læse om andres skæbner, som jeg kunne spejle mig i,” siger Mia Rasmussen og fortæller, at litteraturen altid har kunnet noget helt specielt for hende – og at det også er med den vision, de driver forlaget.

”Bogbranchen er presset, så lige nu er tekstbureauet forudsætningen for, at vi kan drive forlaget,” siger Mia Rasmussen om Forlaget Forår, der i dag udgiver sin syvende bog indenfor genren realistisk fiktion.

”Vores bøger belyser samfundsrelevante og nutidige emner, men i en fiktiv ramme. Vi mener, det giver den stærkeste oplevelse,” siger Marie Hvidberg om forlagets udgivelsesprofil.

”Ved at bruge fiktion kommer du som læser meget tæt på vigtige emner som for eksempel moderrollen, racisme eller aktiv dødshjælp. Du får oplevelsen af at være der selv, og at en ny verden åbner sig,” siger Mia Rasmussen.

De to selvstændige kvinder er stolte over, at de i dag kan leve af deres forretning, som de selv har bygget op fra grunden som en bootstrapping-virksomhed, og ikke skylder penge til hverken banken eller investorer. Men de ville gerne have været bedre forberedt på at drive virksomhed, blandt andet fordi de mener, humanister har nogle fordele.

Forlæggerne Marie Hvidberg (til venstre) og Mia Rasmussen på bogmesse. Foto: PR/Forlaget Forår.

”Iværksætteri er desværre ikke på dagsordenen på de humanistiske studier. Og det er ærgerligt, for som humanister er vi vant til at analysere alting og at være enormt kritiske og undersøgende på det, vi skal lære,” siger Marie Hvidberg, som håber, at iværksætteri fremover bliver prioriteret på humaniora.

”Du har som humanist brug for rollemodeller og for at få at vide, at du sagtens kan drive dit eget firma med en humanistisk uddannelse. Vi kan så meget, og iværksætteri er mere end apps og tech,” siger hun og tilføjer, at en gazellepris ligger højt på ønskelisten de kommende år.