Sammen med to andre bæredygtige tøjdesignere åbner Tina Søgaard-Pedersen i dag en butik i Brandts Passage, hvor man blandt andet kan købe hendes løbe- og fitnesstøj, der er fremstillet af gamle fiskenet og oparbejdede gulvtæpper.

”Designet er enkelt og praktisk og uden alle mulige fancy og fordyrende features. Det er jo alligevel ikke det, der får dig til at løbe hurtigere. Det er mængden af træning,” siger 38-årige Tina Søgaard-Pedersen, som står bag sportsbrandet Vain Dane.

Vain Danes leggings er fremstillet af kasserede fiskenet.

Sammen med Bára Ástvaldsdóttir og Morten Underbjerg Olesen åbner hun i dag en butik i Brandts Passage, hvor de frem til december sælger hver deres mærke indenfor bæredygtig tøj.

”Vi forbruger helt vanvittigt. Undersøgelser viser, at vi i gennemsnit kun bruger en T-shirt fem gange, inden vi kasserer den. Derfor er jeg meget optaget af at få nedbragt vores overforbrug,” siger tøjdesigneren, som laver tøj til løb og funktionel træning.

Tina Søgaard-Pedersen mener, at tøj til løb og træning skal være funktionelt frem for smart.

”Tøjet er fremstillet af slidte fiskenet, tekstilaffald og gamle gulvtæpper, som er blevet genbrugt. Samtidig giver jeg rabat på næste køb, hvis man returnerer det gamle og udslidte tøj i stedet for at smide det ud. Så sørger jeg for, at det indgår i næste produktion igen,” siger Tina Søgaard-Pedersen.

Hun er uddannet cand-negot. i arabisk fra SDU og har boet en del år i Mellemøsten, hvor hun på en trist baggrund blev motiveret til at lave sit eget bæredygtige tøjmærke.

”Bagsiden af Dubai er, at de er utroligt dårlige til at håndtere affald af enhver art. Så i stedet for at genbruge det, bliver det gravet ned eller brændt af. Man kan ikke undgå at blive forskrækket over alt det affald, der bliver produceret,” siger Tina Søgaard-Pedersen, som nu bor i Danmark, hvor hun designer og markedsfører sit tøj. Hun afviser dog ikke, at hun flytter udenlands igen på et tidspunkt.

”Jeg er meget glad for fremmede kulturer og synes, det kan gå lidt for langsomt i de danske virksomheder og organisationer,” siger Tina Søgaard-Pedersen, som har arbejdet med HR flere steder i Mellemøsten.

De to andre medindehavere af butikken i Brandts Passage, Bára Ástvaldsdóttir (i midten) og Morten Underbjerg Olesen (til venstre), står bag mærkerne Bara Bara og Pirol. Foto: PR/Brandts Klædefabrik.

”Jeg er især frustreret over, at det kan være vanskeligt at avancere, hvis man har talent. Det er som om, man skal afsone et antal år på hvert trin, inden man må stige i graderne. I Mellemøsten kan du hurtigere få et ansvar,” siger den 38-årige indehaver af Vain Dane.