For en klassisk uddannet balletdanser som finske Taneli Törmä, der er vant til at knokle for sine mål, er det ikke noget særligt at arrangere 24 danseforestillinger på 24 fremmede locations med 24 forskellige performere fra hele verden på blot 12 måneder. I weekenden stod han bag italienske Alessandro Schiattarellas performance på Momentum i anledning af Odense Architecture Festival.

”Jeg præsenterer Odense for min drøm om, hvordan en dansescene kan se ud, så den moderne dans bliver tilgængelig for så mange som muligt,” siger  Taneli Törmä, som er uddannet fra The Finnish National Ballet School i 2005 og tidligere har danset i en dragt, der var påsyet 212 klokker.

Taneli Törmä vil med 24 vidt forskellige forestillinger på et enkelt år dele sin begejstring for moderne dans med byens befolkning. Foto: Hans Kristian Hannibal-Bach.

Odense har tidligere huset dansekompagnierne Mancopy, Ingrid Kristensen og Taneli Törmäs eget Location X, men for tiden er der ingen etableret dansescene i Odense

”Jeg kan godt lide at lave performances på forskellige locations, lade danseren udfordre rummene, og se hvordan hvordan de spiller sammen,” siger Taneli Törmä om sit projekt, som hedder 'Dance All Year Long' og er sponsoreret af blandt andre Statens Kunstfond, Odense Kommune og Kulturregion Fyn. Konceptet går ud på, at 24 dansere og performere fra hele verden enkeltvis bor og arbejder to uger i Odense, inden de som afslutning på deres ophold opfører en gratis performance og en artisttalk.

Sofie Christiansen og Miran Ugljen indtog i december 2018 Den Smagløse Café med deres performance. Foto: Hans Kristian Hannibal-Bach

”Projektet var oplagt for en by som Odense, der brager løs igen med spændende projekter, ” siger Taneli Törmä, som i dag arbejder freelance både som danser og koreograf i Danmark og i udlandet.

”Ved at flytte forestillingerne ud på forskellige locations, der måske ikke syntes egnede til dance-performances, håber jeg, at dansen når et nyt og bredere publikum,” siger  Taneli Törmä om sit Dance All Year Long-projekt, som blandt andet har været en tur forbi SDU, Den Smagløse Café, UCL, Odense Filmværksted og Halmhuset i Danmarksgade.

Jens Schyth Brøndum på SDU med Ocean of Our Motion. Foto: Hans Kristian Hannibal-Bach

Udover at give byen mulighed for at se moderne, professionel dans, håber han også, at danserne vil få appetit for byen.

”Jeg håber, at nogle af de danske dansere igen får øjnene op for Odense og flytter til byen, så vi kan få genoplivet dansescenen,” siger  Taneli Törmä.

Dance All Year Long begyndte i juli 2018 og fortsætter til juli 2019. Deres forestillinger kan ses på: danceallyearlong.com