Christine og Christian fra SDU har opfundet en teknologi, der med kameraovervågning og AI kan nedbringe antallet af dødfødte pattegrise. Efter en periode med udvikling og test er PorcoVision nu klar til at skalere og er gået på jagt efter investorer.

PorcoVisions teknologi er god både for etikken og for pengepungen.

”Vores system er med til at redde i gennemsnit en halv pattegris hver gang, en so farer,” siger 28-årige Christine Lundby, som allerede i gymnasiet satte sig for at finde en løsning på de mange dødfødte pattegrise i den danske svineproduktion.

28-årige Christine Lundby har udviklet sin idé om at skabe en teknologisk løsning, der kan nedbringe antallet af dødfødte grise i den danske svineproduktion, siden hun gik i gymnasiet. 

”Jeg læste i Landbrugsavisen, at der hvert år dør tre millioner pattegrise, fordi de sidder fast under faringen,” siger Christine Lundby, som er vokset op på et fritidslandbrug på Vestfyn.

I første omgang udviklede hun sammen med klassekammerater på Kold College en løsning, hvor man ved at montere tryksensorer på soen kunne registrere, hvordan fødslen foregik.

Christian Rasmussen og Christine Lundby leder efter investorer, der vil skyde op mod en million kroner i deres start-up, PorcoVision, så de kan få sat yderligere fart i både udvikling og salg.

Nogle år senere, efter hun var begyndt på SDU, forsøgte hun at bruge termiske kameraer, som kunne måle temperaturudsving og alarmere staldpersonalet, hvis en faring var gået i stå.

”Men ingen af delene fungerede optimalt. Alle kunne se et potentiale, og vi vandt da også flere priser, men jeg lagde tanken fra mig igen,” siger Christine, som først kom på helt rette spor, da hun på kandidatforløbet som produktudviklingsingeniør stødte på sin nuværende kompagnon, Christian Rasmussen.

”Vi er et godt team. Vi supplerer hinanden godt, og det er fedt at arbejde sammen med andre dedikerede mennesker om at realisere en drøm,” siger Christine Lundby.

I dag overvåger PorcoVision ved hjælp af almindelige kameraer de båse, hvor de drægtige søer skal fare. Men da staldpersonale aldrig ved, hvornår en faring går i gang, der kan være flere faringer i gang på samme tid i en stor produktion, og fordi en faring kan vare op mod 10 timer, kan man let overse komplikationer.

28-årige Christian Rasmussen erkender, at livet som iværksætter byder på mange op- og nedture, men han elsker at skabe udvikling og selv kunne planlægge sin dag.

”I dag ser man kuld på op til 30 pattegrise, hvoraf gennemsnitsstørrelsen pr. kuld er 18 pattegrise. Med så mange pattegrise opstår der ofte komplikationer, så søerne behøver hjælp. PorcoVision overvåger og analyserer ved hjælp af algoritmer og kunstig intelligens hele faringen og sender en alarm til staldpersonalet, hvis noget er ved at gå galt,” siger Christian Rasmussen.

Sammen med Christine og en tredje kompagnon, Christian Moeslund, glæder han sig i disse dage over, at en svineproducent på Bornholm, som først købte et system, der kun skulle dække en tredjedel af hans staldanlæg, nu har bestilt til hele bedriften.

”Vi er klar til at vokse og er begyndt at lede efter investorer, som vil være med til at brede PorcoVision ud både herhjemme og i udlandet,” siger Christian Rasmussen og peger på, der ikke kun er mange penge at spare for svineindustrien.

”Vores system er også med til at løse en etisk udfordring for svinebranchen. Dødeligheden skal ned. Derfor håber jeg, at systemer som vores bliver standard, når man fremover indretter farestalde,” siger Christian Rasmussen.