Bits og bytes har fortrængt hvede og rug fra den markante betonbygning på Odense Havn, hvor Dampmøllen Victoria tidligere malede korn og siden blandede mel.

”Det er en investering, vi har gjort med hjertet,” siger afdelingsdirektør Søren Gørup Christiansen fra ejendomsselskabet Olav de Linde og klapper på en af de tykke ydermure, som udgør den historiske ramme om byens nye tech og it-centrum, Dampmøllen.

I stuen flytter Olav de Linde selv ind, på 1. sal bor Sentia og på 2. sal QuickOrder. De øverste etager er klar til indflytning 1. maj. I stueetagen er det planen at åbne en vinbar, som sammen med Munkebo Brewery og Alfred & Kamilla i nabobygningerne kan afhjælpe både sult og tørst hos beboere, gæster og forbipasserende.

Da han blev ansat i 2017, havde Olav de Linde lige købt bygningerne for et beskedent millionbeløb. Siden har selskabet arbejdet uden stop og brugt et endda meget stort millionbeløb på at renovere, restaurere, bryde ned, bygge op, støbe nye betondæk og sætte en ekstra etage på.

Søren Gørup Christiansen glæder sig til at hele komplekset på 12.000 kvadratmeter er klar næste forår. Han vurderer, at op mod 600 mennesker vil få deres daglige gang i de gamle møllebygninger.

”Hver gang vi køber en gammel bygning, sker det med en betydelig risiko. Det er umuligt på forhånd at vide, hvor mange penge vi skal investere. Det kan tage halve og hele år at komme helt ind i kernen af en bygning og kende dens beskaffenhed,” siger den 45-årige direktør, der har arbejdet med ejendomsudvikling og -investeringer de seneste 17 år.

”For eksempel viste det sig langt henne i forløbet, at en del af silobygningen ved siden af var så dårlig, at vi var nødt til at rive den ned. Den skal vi selvfølgelig have genopført, og derfor kan man heller ikke på forhånd vide, om det bliver dyrere at renovere frem for at rive det hele ned og bygge nyt,” siger den juristuddannede afdelingsdirektør.

Olav de Linde foretrækker de rå, dekorative murvægge frem for pudsede og malede gipsoverflader.

”Selv om vi har et meget langsigtede perspektiv, hænder det, at vi køber og renoverer bygninger, som sandsynligvis ikke kommer til at tjene de investerede penge hjem igen de første mange år,” siger han.

”Heldigvis er vores mål heller ikke at tjene hurtige penge. Vi brænder for at skabe unikke bygninger med sjæl, og det er en personlig tilfredsstillelse for os alle sammen, når det sker,” siger Søren Gørup Christiansen fra Olav de Linde, der har valgt at fokusere på it- og techvirksomheder som beboere i Dampmøllen.

Hvis man gerne vil kunne hænge sin habitjakke på et ståltrin til en tidligere trappe, så er Dampmøllen lige stedet.

”Vi har en idé om, at netop den branche har et særligt behov for at bo i nogle fysiske rammer, hvor man kan se, mærke og føle historien,” siger han og oplyser, at 2000 ud af den 5000 kvadratmeter store bygning på Møllekajen allerede er lejet ud til blandt andre QuickOrder og Sentia.