Den 27-årige ph.d. og softwareingeniør Elena Markoska fra SDU vil gøre verden til et bedre sted at leve ved hjælp af it- og computerteknologi.

Elena Markoska besluttede allerede som 5-årig, at hun som voksen ville tage en ph.d.-grad, men professordatteren fra Skopje i Nordmakedonien vidste bare ikke, hvilket fag det skulle være i.

Siden voksede hendes glæde ved naturvidenskab i takt med hendes indignation over, hvor dårligt menneskeheden behandler jordkloden, så hun valgte at læse datalogi og softwareudvikling.

”Valget stod mellem kemi, fysik og datalogi. Jeg ved godt, det kan lyde cheesy, men jeg valgte datalogi, fordi jeg tror, det er det felt, hvor jeg bedst kan bidrage til at gøre verden til et bedre sted at leve,” siger den 27-årige Elena Markoska.

27-årige Elena Markoska kæmper for et bedre klima, når hun udvikler software, der kan nedbringe energiforbruget i både nye og eksisterende bygninger. Foto: PR/SDU.

I oktober forsvarede hun sin ph.d. om computersystemer, der i realtid kan overvåge energiforbruget i gamle og nye bygninger med henblik på at bruge mindre energi på opvarmning, lys og ventilation.

”Bygningerne står for 40 procent af det samlede energiforbrug, så potentialet er enormt,” siger Elena Markoska, som peger på, at man indenfor byggebranchen primært er optaget af optimere energiforbruget i designfasen.

”I Danmark har man i det mindste byggeregulativer, men det er der mange lande, der ikke engang har. Og når først et byggeri står færdigt, går man desværre ikke så meget op i, hvor meget energi der bliver brugt,” siger Elena Markoska, som undrer sig over, at man på globalt plan ikke ofrer mere opmærksomhed på at optimere bygningers energiforbrug.

Elena Markoska elsker at forske og kæmper hver dag for at blive dygtigere, men når hun har fri, vil hun ikke konkurrere. I sin fritid dyrker hun sine venner, maler og skriver poesi. Foto: PR/SDU.

”Der findes jo ikke noget bæredygtighedspoliti, der overvåger, hvor meget energi vi bruger på vores bygninger. Det er tankevækkende, når vi ved, hvor dårligt klimaet har det,” siger den unge forsker, som kom til Danmark en januardag i 2016.

”Jeg kom til byen uden at kende nogen og blev meget overrasket over, hvor mørkt her er om vinteren. På den første solskinsdag i april blev jeg så overvældet, at jeg tog et billede af sollyset,” siger den ambitiøse 27-årige teknologiforsker, der satte sig for at finde nogle venner med samme energi, som hun kastede sig over sit ph.d.-projekt.

”Jeg kan huske, jeg meldte mig til et arrangement, som en bekendt havde oprettet på Facebook, uden at vide, hvad det drejede sig om. Jeg ville bare ud! Det viste sig, at vi skulle på Viggos og drikke dato,” griner hun ved mindet om den dag og aften, hvor hun skulle drikke 10 store fadøl på Viggos.

Elena Markoska forsvarede sin ph.d. i oktober og arbejder nu som forskningsassistent på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU. Foto: PR/SDU.

”Danskere er meget sociale og imødekommende, når først man er kommet med i et fællesskab. Men det kan være svært at nå derind,” siger Elena Markoska, som siden har fået mange venner og lært at sætte pris på både vejret, kulturen og Odense, som hun kalder 'en lille by, der har det hele'.

”Jeg elsker gløgg, saltlakrids og rugbrød med sild. Og når solen skinner på en forårsdag, er Danmark det bedste sted at være i hele verden,” siger Elena, som vil fortsætte med at forske og arbejde med it indenfor felter, der kan gavne miljøet.

”De næste 10 år er afgørende for, om vi får vendt udviklingen eller ej. Hvis det skal lykkes, skal der både politisk vilje og nye teknologier til,” siger Elena Markoska, som nu arbejder som forskningsassistent på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU.