Sara og teamet bag Det Fynske Dyrskue vil binde land og by sammen med viden om landbruget. Det er der brug for i en tid, hvor antallet af danske landbrug falder, fortæller dyrskuechefen.

Det er under tre måneder siden, at Sara Ekknud Windell aflyste Det Fynske Dyrskue pga. covid19- forsamlingsbuddet. For en uge siden åbnede hun et nyt – et digitalt dyrskue.

Nu overvejer hun, hvordan dyrskuet kan blive en læringsplatform for skole- og børnehavebørn. Den digitale udgave af det over 138 år gamle dyrskue er mere end en dyreudstilling på en hjemmeside. Sitet rummer nemlig quizzer, videoer, lege mm., som rummer viden om bondegårdens dyr.

Viden, som ifølge den 33- årige dyreskuechef er vigtig i en tid, hvor kendskabet til landbrug falder i takt med antallet af danske landbrug dykker.  Faktisk spærrede en skolelærer øjnene op ved synet af en ko på hjemmesiden.

Når du klikker ind på Det Digitale Dyrskue, går du en virtuel tur på dyrskuepladsen. Ligesom et orienteringsløb er der poster med små aktiviteter, som handler om bondegårdens dyr. 

Kvægviden og Netto-avl

På små fem uger får Sara og resten af dyrskueteamet stablet et digitalt dyrskue på benene. I forbindelse med udviklingen af hjemmesiden viser hun Det Digitale Dyrskue til en række folkeskolelærer på Fyn. Efter at have set en ko på hjemmesiden udbryder en lærer

- Hvor eksotisk, der er simpelthen en ko, gengiver Sara og fortsætter

- Det var mega sjovt at høre, at en ko er eksotisk for en skolelærer. Lærerne fortalte, at meget af deres undervisningsmateriale handler om dinosaurer, tigere og løver – altså dyr, som ikke bor i Danmark. Derfor var det helt eksotisk for dem at se en dansk malkeko, fortæller hun.

Udover lege og aktiviteter udstiller landmænd også dyr på Det Digitale Dyrskue. Her ses vinderkoen, som bor hos Lars Bebe. Koen fik førstepladsen, fordi den ifølge dommerne har symetriske yver og en harmonisk krop.

På Det Digitale Dyreskue finder du en masse køer. Udover at kvæg er udstillet på hjemmesiden, kan du løbe om kap med en ko, quizze om køer, se film om køer - kort sagt lære en masse om danske kvæg. Det samme kan du med alle bondegårdens dyr – heste, grise, får, høns mm.

- Formålet med Det Fynske Dyreskue er at binde land og by sammen. Det gør vi ved at give børnene viden ved at vise, at mælken kommer fra en ko og at fødevarerne ikke bliver avlet i netto. Vi kan købe vores mad, fordi landmændene passer godt på deres dyr og marker, fortæller Sara, der håber på, at Det Digitale Dyrskue kan blive til en læringsplatform for skole- og børnehavebørn.

Populært bindeled mellem by og land

Ifølge dyreskuechefen har viden om fødevarer aldrig nogensinde har været så relevant som i dag, hvor der hele tiden kommer større kløfter mellem land og by. Faktisk er antallet af heltidslandbrug halveret indenfor de sidste 10 år, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik fra år 2016. Men selvom at antallet af landbrug af faldet, stopper vi danskere ikke med at snakke om fødevarer.

- Hver dag snakker vi om, hvad vi putter i munden. Vi snakker alle sammen klima, bæredygtighed, dyrevelfærd mm. Her kan dyrskuet sammen med landbruget spille ind ved at fortælle, hvor det hele kommer fra, lyder det fra Sara.

Det Fynske Dyrskue har eksisteret siden år 1882. Udover at handle med dyr blev dyrskuet skabt for, at man kunne få sine dyr ”til skue”. Ved at få dyrene bedømt, kunne man finde ud af, hvilke dyr der var bedst til avle videre på.  I dag er Det Fynske Dyrskue et event, som binder land og by sammen ved at give odenseanerne et indblik i landbruget.

Da Covid19 ramte Danmark og forsamlingsforbuddet aflyste dette års fysiske dyrskue, vil Sara og dyreskueteamet undgå tavshed omkring den gamle begivenhed. Det blev til Det Digitale Dyrskue, som er blevet populært på de digitale jagtmarker.

-  Nogle af vores kalvebilleder er blevet vist over 25.000 gange på de sociale medier. Det er jo vanvittigt, fortæller Sara.

Selvom dyrskuet er hundrede procent digitalt, kan man på dyreskuepladsen finde nogle af legene fra hjemmesiden. De er klisteret op rundt omkring på dyrskuepladsen. Med god afstand og håndsprit er pladsen blevet besøgt af børn og børnehavebørn.

Selvom Sara og dyreskueteamet lige nu nyder den store opmærksomhed, som Det Digitale Dyrskue har givet, brygger hun videre på dyrskuets digitale fremtid.

-  Det Digitale Dyrskue skal være en fast del af dyrskuet. Hvordan ved jeg ikke endnu. Derudover vil det også være en kæmpe drøm, hvis platformen kan bruges som undervisningsmateriale for skole-og børnehavebørn, fortæller Sara.

Udover at Det Digitale Dyreskue findes på hjemmesiden www.detdigitaledyrskue.dk, kører dyrskuet også på de sociale medier, hvor man har kunnet stemme på dyr.