Bodil Fosgaard fra Rødovre nøjes ikke med at samle cigaretskodder op fra gaden og smide dem i skraldespanden. Forinden bruger hun dem til at lave statements, som skal få os til at svine mindre og passe bedre på naturen. Om to uger kommer hun til Odense.

54-årige Bodil Fosgaard er en skodsamler med et budskab.

”Jeg håber, at mine værker kan være med til at ændre adfærden både hos dem, der smider cigaretskodder på gaden og i naturen, og hos alle andre, så vi sammen passer bedre på naturen,” siger Bodil Fosgaard.

Hun står bag Instagram-profilen 'made by my butts' og har senest lavet værker af cigaretskodder på Roskilde Festival og for Danmarks Naturfredningsforening. Om to uger har Spoken19-festivalen inviteret miljøforkæmperen fra Rødovre til Odense, hvor hun skal deltage i flere indsamlinger af cigaretskodder, så hun til sidst kan lave et større skodværk på pladsen ved Kulturmaskinen.

Foto: Bodil Fosgaard.

”Jeg glæder mig til at komme til Odense for at hylde ordets magt og skabe dialog om, hvordan vi behandler naturen,” siger Bodil Fosgaard, som lavede sine første skodværker i vinter.

”Jeg begyndte at samle affald i naturen for flere år siden, men jeg følte ikke, det nyttede nok. På et tidspunkt arrangerede jeg et Garbage Run, hvor deltagerne skulle gå og løbe nogle ruter, hvor de samlede affald ind. Men de nåede aldrig i mål, for der var var alt for mange cigaretskodder, de skulle samle op,” siger Bodil Fosgaard.

Siden har hun fokuseret på at mindske antallet af cigaretskodder, der smides på vejene og i naturen. Ifølge affaldsindsamlingen.dk under Danmarks Naturfredningsforening smides der i Danmark hver dag 8 millioner cigaretskod i naturen, svarende til 3 milliarder cigaretskod hvert år.

Foto: Emilie Cosmi.

”Det er jo små stykker, alvorligt affald, der havner i naturen og på gaderne. Derfor satte jeg mig for at få ændret folks adfærd ved hjælp af nogle lidt provokerende og underfundige udsagn, skabt med cigaretskodder,” siger Bodil Fosgaard, som er meget bevidst om, at hun ikke må blive for skinger i sine værker.

”Vi danskere gider bare ikke høre på, at andre mennesker fortæller os, hvad der er rigtigt og forkert. Så hvis jeg begynder at fordømme rygerne eller provokere dem på en mere rabiat møde, vil jeg miste folks opmærksomhed,” siger Bodil Fosgaard, som selv var festryger som 16-18-årig, men standsede, da hendes far, som var ryger, pludselig døde.

Foto: Bodil Fosgaard.

”Jeg blander mig ikke i, om folk ryger eller ej. Det er deres egen helt private sag. Men jeg vil gerne ændre på opfattelsen af, at det skulle være sejt eller bare acceptabelt at smide sine skodder på gaden eller i naturen,” siger Bodil Fosgaard, som har fået megen god respons på sine skodværker.

”Folk stopper op og griner, selv om budskaberne er alvorlige. Jeg gør også meget ud af at lege med ordene og sætte dem sammen på en sjov måde,” siger Bodil Fosgaard.

Læs mere om arrangementet her!