Hvor tolerante er de tolerante kulturradikale humanister i grunden, hvis de møder nogen, de ikke deler værdier med? Det undersøger instruktøren Tue Biering i stykket Rocky!, som spiller de næste fire aftenener på Momentum.

”Jeg må som venstreorienteret humanist med et kulturradikalt verdenssyn indrømme, at jeg aldrig tidligere har ført en samtale med dem, jeg er uenig med. Hverken privat eller som instruktør. Jeg har altid talt til meningsfæller,” siger Tue Biering fra Husets Teater.

Han modtag i 2018 en Reumert som årets instruktør blandt andet for stykket Rocky!

På scenen optræder skuespilleren Morten Burian fire aftener i træk som en mere og mere tavs og mere og mere voldelig kunstner, der først slår løs på en død gris og siden lader sin vrede gå ud over sig selv.

Kan jeg rumme en taber, jeg ikke er enig med?

”Med stykket udfordrer jeg mig selv og mit publikum ved at skildre en kunstner, som trods sin rummelighed ikke rummer taberen Rocky. Jeg plejer ellers at elske taberfigurer, men nok kun, hvis taberen til sidst, efter at have fået en masse chancer, ender med at tilslutte sig mine værdier. Men hvad sker der, hvis taberen ikke er enig med mig? Kan jeg rumme det?” spørger Tue Biering.

Både titlen og grisen referere til filmen Rocky fra 1976, hvor den fornedrede bokser i skikkelse af Sylvester Stallone slår igen ved at slå fra sig - blandt andet i en kendt scene fra et kølehus, hvor det går ud over en halv okse.

Må vi lukke ørene for dem, vi er uenige med?

”Hvad sker der med os, når afmagten bliver så stor, at ord slipper op. Begynder vi alle sammen at slå lige som Rocky. Jeg håber virkelig, publikum får udfordret deres egen tolerance og måske rokket ved deres selvopfattelse,” siger Tue Biering, som netop savner dialogen i vores tid.

”Vi tager måske afstand fra Donald Trump eller Dansk Folkeparti, men giver det os ret til at lukke ørene for dem. Er vi så lydhøre, som vi tror, vi er? Og har vi derfor et medansvar for, at debatten i visse tilfælde slet ikke eksisterer, eller andre gange er løbet af sporet,” siger Tue Biering.

Forestillingen Rocky! er et gæstespil fra Husets Teater og spiller på Teater Momentum 2.-5. april. På lørdag, når stykket er færdigt, bliver grisen stegt og serveret som ribbenstegssandwich for teatrets gæster efter forestillingen 'Jagten på det grå guld'.