Traditionelle danske retter får et ungdommeligt ansigtsløft, når Bryggeriet Flakhaven åbner restaurant Bgær. Sammen vil bryggeriets ejer og køkkenchefen fra Restaurant Grønttorvet skabe et nyt in-sted i Odense.

På tirsdag åbner et nyt spisested i Odense. Bryggeriet Flakhaven udvider nemlig med restaurant Bgær. En restaurant, som giver traditionelle danske retter en moderne twist.

-  Hos os vil du kunne genkende smagen og grundelementerne i de gamle danske retter. Men der vil være overraskende tilbehør, som du ikke regner med at få. Vi moderniserer mors køkken, fortæller Bgærs køkkenchef Benjamin Rosendal Mosskov, der tidligere har drevet køkkenet på Restaurant Grønttorvet i Odense.

Sammen med bryggeriets ejer René Dyrvig har han en mission om at skabe et nyt in-sted i byen med mad og øl, der overrasker.

En på opleveren

Hvor kreative drikkevarer som mango-Ipa’er og nutellaøl bobler i bryggeriets kælder, vil Bgær modernisere traditionelle danske retter.

- Selvom maden er traditionel, må den altså godt være moderne. Det behøver ikke at gå op i citron – og appelsinspringere (skiver) samt posegrønt ved siden af wienerschnitzlerne. Når jeg eksempelvis laver et stjerneskud, så skal der være noget andet på stjerneskuddet, som man ikke finder hos konkurrenterne. Maden skal overraske og give en på opleveren, lyder det fra Benjamin, der fortæller, at han sagtens kunne finde på at toppe en rejecocktail med sprøde rejechips.

Ifølge Benjamin og René er der en særlig grund til at holde fast i maden fra det gamle danske køkken.

-  Vi går ind i en tid, hvor folk gerne vil vende tilbage til der, hvor de var - men alligevel ikke helt. Folk vil gerne have noget at spise som de kender, men alligevel overraskes, siger René, der kender til odenseanernes smagsløg fra bryggerifaget.

Udover at Bgær søger tilbage til madrødderne, så har Benjamin og René sænket prisniveauet på retterne. Det har de gjort, fordi maden er lavet af lokale fynske råvarer, som findes i overflod på vores grønne ø. Foruden leverandører som Albanigades Fisk og Vildt og Nørre Søby Slagteren er Fyn Danmarks frugthave. Ifølge de to restaurantejere er der derfor rig mulighed for at finde friske grøntsager og lækre frugter i det fynske.

Ærtestøv og varierende menukort

Noget af det moderne, som Bgær tilfører de gamle retter, står på en stor hylde i køkkenet. Her er patentglas placeret på rad og række. Siden Benjamin fik nøglerne til restauranten for en lille uge siden, har han arbejdet på at lave sit eget skattekammer. Udover at han har lavet et væld af syltesager samt modnet sild til restaurantens smørrebrød, så indeholder glassene forskellige former for tørrede grønsager og chips herunder appelsinchips til restaurantens desserter.

Men selvom skattekammeret ser sådan ud nu, så kan syltejuvelerne og de tørrede guldbarrer være byttet ud om et halvt år.

-  Jeg hader at stå stille. Der skal ske noget. Derfor kan jeg ikke love at holde det samme menukort. De ting jeg nørder lige nu er på retterne lige nu. Når jeg begynder at nørde nye ting, havner det måske på kortet, fortæller fra Benjamin, hvis nørdeprojekt lige nu er chips og forstøvede grøntsager. Han laver derfor alt fra pulveriserede tomater til ærtestøv, som han drysser ovenpå maden.

På menukortet har Benjamin og René en joker – tavleretten. Tavleretten er en ny ret hver dag, hvor Benjamin bruger af de råvarer, han har liggende for at mindske madspil.

-  Der vil altid være kød, som ikke passer til bøfstørrelse. Det laver vi om til noget andet. Der er sikkert også noget fra ølproduktionen, som man kan få andre spændende ting ud af, siger Benjamin.

Idé under Covid19

Da René overtog bryggeriet for et halvt år siden, havde han ambitioner om at gøre noget ved bryggeriets traditionelle mad, som Brasseriet lavede. I mellemtiden gik Benjamin og drømte om sit eget, da han kokkererede på Grønttorvet. En fælles ven satte de to mennesker sammen, og midt under coronakrisen fik de ideen til Bgær.

Selvom Bgær ikke er den eneste restauration i Odense, som serverer gammel dansk mad, så ser kokken blot konkurrencen som en træningslejr.

-          Det holder mig bare skarpere og gør, at jeg tænker mere kreativt. For jeg skal jo slå dem. Der er aldrig nogle, der bliver bedre af, at alle folk er dårlige, lyder det fra kokken.

Mens hele Danmarks restaurationsbranche var lukket ned pga. indlemmelse af coronavirus, har Benjamin og René forberedt sig på at åbne. Og på tirsdag går det løs.

Restauranten har åbent tirsdag – onsdag mellem klokken 11- 15 samt klokken 11 – 21 torsdag – lørdag ( frokost serveres til klokken 15) Dog anbefaler Bgær, at man bestiller bord forud pga. covid19-situationen.