30-årige Rebecca Vera Stahnke fra Veras er glad for, at hun sidste år åbnede butik i Pogestræde og genbrugstøjmarked i Storms Pakhus, så odenseanerne nu kan være med til at forlænge levetiden for deres tøj til gavn for miljøet og deres egen pengepung.

”Vi kunne se, at Odense er inde i en rivende udvikling, og den ville vi gerne være en del af. Det har været hårdt, men det er alligevel gået over al forventning,” siger den 30-årige iværksætter Rebecca Vera Stahnke, som i marts 2018 åbnede sin butik Veras i Pogestræde og sit marked i Storms Pakhus.

Rebecca Vera Stahnke køber gerne selv ind på sine markeder og bruger en forhandlingstaktik, der går ud på at byde halvdelen af, hvad sælgeren forlanger. Foto: Veras.

I 2015 grundlagde hun virksomheden Veras i Købehavn, og siden har hun været en af Danmarks frontløbere indenfor genanvendelse af tøj, sko og accessories.

Veras er især kendt for sine tøjmarkeder, hvor der udlejes tøjstativer, borde og bøjler, så private let og uforpligtende kan komme og sælge deres tøj, mens andre kan forny deres garderobe med brugt tøj og decideret vintagetøj.

”Jeg gik i gang tre år før, begrebet tøjspild for alvor kom på dagsordenen. Men nu kan jeg virkeligt mærke, at folk er interesserede i, at bæredygtighed og den cirkulære tankegang om genanvendelse og upcycling også skal gælde inden for tøj,” siger Rebecca Vera Stahnke.

Rebecca Vera Stahnkes virksomhed bygger på hendes tre store interesser: Bæredygtighed, mode og projektledelse. Foto: Veras.

Med en baggrund som professionsbachelor i medieproduktion og ledelse var hun i tre år projektleder på Copenhagen Fashion Week og med til at arrangere Distortion, inden hun i 2015 arrangerede sit første tøjmarked.

”Jeg har nok altid haft en iværksætter i mig og undervejs håbet, jeg kunne bruge mine evner indenfor projektledelse og mode i en bæredygtig retning,” siger Rebecca Vera Stahnke.

I dag har hun fysiske butikker, hvor man kan købe, sælge og bytte tøj, og faste tilbagevendende markeder i København og Odense. Hun har også tøjsalg på nettet og deltager i events om genbrugstøj og bæredygtighed eksempelvis på Folkemødet på Bornholm i næste måned og netop nu på Naturhistorisk Museum i København i forbindelse med udstillingen 'Fashioned from Nature' om det komplekse forhold mellem naturen og moden.

I gennemsnit omsætter en bod for 3000 kroner i løbet af de timer, et marked varer. Foto: Veras.

”Det hænder, det kommer kunder, som synes, at genbrugstøj er ulækkert. Men de fleste kan heldigvis godt se fornuften i at forlænge tøjets levetid og samtidig selv tjene nogle penge,” siger Rebecca Vera Stahnke, som synes, det er spændende at handle og bytte brugt dametøj.

”Jeg tror, vi kvinder shopper ind i et helt univers,og i en følelse, når vi køber tøj. I Veras har vi skabt et brand omkring genbrugt tøj. Du køber ikke blot en brugt skjorte, men en nøje selekteret og kvalitetssikret skjorte med Veras stempel, som er smartere end én, der er ny, for den er jo også god for miljøet”, siger Rebecca Vera Stahnke.

Rebecca Vera Stahnke foran sin Odense-butik. Foto: Veras.

Der er Veras Marked i Storms Pakhus i dag fra klokken 11 til 16 og igen 9. juni.