Lak, læder, farvestrålende hår og musik du ikke hører i radioen lokker folk fra ind- og udland til Odense. Ras Bolding står bag den mørke klub, Klub Golem, som hører til på Kulturmaskinen. På fredag fyrer de op for en særlig CoronaGolem-aften.

I Odense har vi en mørk klub, hvor mennesker fra hele landet – ja sågar hele verden samles. Klubbens medlemmer såvel som gæster tropper op med farvestrålende frisurer og vild makeup, mens mange er iklædt lak og læder. Under navnet Klub Golem dyrker de musik, som du ikke finder andre steder.

- Det er den bedste musik hentet fra de mørke og alternative scener fra dengang i firserne og frem til i dag. Fra dyster gotisk rock til kold elektronisk pop, fra dunkel folk til maskinel industrial og meget mere, fortæller Klubben.

Musikken har gjort Klub Golem utrolig populær. Udover at tiltrække folk fra hele landet, får Golem ofte besøg fra Norge, Sverige, Tyskland mm.

- Det er ikke noget, vi ser så tit i Odense. Men vi er jo en klub, der byder på nogle koncerter, der ikke er så mange af i Odense såvel som i Danmark. Musikken, vi præsenterer, fylder ikke meget i de danske medier, lyder det fra Ras Bolding, der er Klub Golems grundlægger.

Klub Golem holder til på Kulturmaskinen, hvor de med sporadiske mellemrum åbner dørene for en aften med alternative toner. Fredag er ingen undtagelse. Her fyrer klubben op for en udsolgt Golem-aften – en såkaldt CoronaGolem. Her vil du opleve Ras Bolding på scenen samt et par lokale DJs. Selvom aftenen bliver anderledes, vil Golem-DNA’et altid være det samme – nemlig at samle mange forskellige mennesker under ét tag.

Forskellige mennesker under samme tag

Kulturmaskinens koncertsal vil være udsmykket med Covid-virusser udskåret i pap, mens mange gæster formentlig vil være iklædt alt fra masker til sikkerhedsdragter. Dog går Ras Bolding og arrangørerne ikke op i, hvordan din påklædning ser ud. Du skal bare huske at være dig selv.

- En del af klubbens DNA er, at vi synes, at det er sjovt at blande folk. Vi vil gerne samle mange forskelligartede mennesker under samme tag. Hvis du bringer forskellige mennesker sammen, så lærer de i det mindste at være under det samme tag, og så er der større mulighed for forståelse, lyder det fra Ras Bolding.

Udover at opleve mode og makeup, som man ikke ligefrem ser på Odense gågade, møder man musik, som man ikke normalt hører på de store danske radiostationer. Selvom de musikere, der optræder på Klub Golem, ikke ligefrem spiller i Go’ Aften Danmark eller står på de største danske festivalscener, er det musikere, som er store i udlandet. Eksempelvis har Golem huset Karl Bartos, som sammen med det tyske band Kraftwerk er en af pionererne, når vi snakker elektronisk musik.

Inden Covid19 ramte Danmark, havde Ras Bolding planlagt en koncert med det italienske band Ash Code. Bandet har spillet på festivaler hele verden rundt. De har bare ikke optrådt i Odense.

Ifølge Ras Bolding er det nervepirrende hver gang Klub Golem booker et band til Odense, som ikke er kendt i Danmark.

- Jeg er jo lykkelig, hvis jeg har et mareridt med surrealistiske monstre, der er efter mig. Men sandheden er, at det mareridt man har som musikere og koncertarrangør er det samme. Det er den der horrorscene, hvor man slår øjnene op og ser udover et publikum, som ikke er der. Du hører vindens tuden, mens du er helt alene. Men hvis ikke du gør det, du gør, så er der ingen andre, der gør det, lyder det fra Ras Bolding.

Dog er Golem-koncerterne aldrig endt i et mareridt. Til gengæld fylder klubben koncertsalen på Kulturmaskinen med forskellige mennesker fra nær og fjern – unge som gamle. Og netop den store aldersspredning blandt klubbens tilhængere gør, at Golem ikke bliver et fortidslevn fra firserne.

Oplev nyt og gammelt

Selvom klubben ifølge Ras Bolding er fra Grundtvigs tid, er der altid en del unge mennesker til Klub Golem- koncerterne. Udover unge gæster er der unge musikere på scenen og unge mennesker, som hjælper til under koncerterne. Når Ras Bolding indtager scenen på fredag, bliver det også sammen med tre unge musikere - nemlig Lærke Lømmel, Marie Makaber og Mie Møgunge.

- Det er sundt med unge mennesker. Altså, jo ældre folk bliver, jo tættere er vi på, at de dør. Derudover kan andre tragedier som børn, familie og fast arbejde jo ramme et uskyldigt menneske, så der ikke er tid til Golem, siger Ras Bolding.

Selvom musikken, der spilles til et Golem-arrangement har rødder i firsernes og halvfjerdsernes musikundergrund, trækker de unge mennesker også nye toner ind i klubben.

- Ellers kan tingene jo udvikle sig til et levende voksmuseum. De unge dyrker både det gamle og det nye. Med dem blander vi kortene, så vi har musik fra forskellige tider, fastslår Ras Bolding.

Selvom Golems gæster kommer fra forskellige musikårtier, er der dog et årti, som altid er et hit på dansegulvet.

- Det er firserne, siger Ras Bolding og fortsætter.

- Det er her, du har de store hits. Det er også her du for alvor sælger plader. Du har din Michael Jacksons Thriller og dine Kim Larsen-klassikere. Derfor kommer vi altid forbi vores firserklassikere til Klub Golem, med navne som f. eks. Depeche Mode, The Cure, Eurythmics, etc. lyder det fra Ras Bolding, der altid har flere forskellige DJ’s til Golem.

På grund af Covid19-restriktionerne er det lokale kræfter, som indtager Golem-scenen på fredag. Det er nemlig Ras Bolding selv, der optræder. Udover neonlys, laserstråler, røg og damp bliver det en Corona-aften med musik, Bolding selv betegner som et ingenmandsland mellem synth, electronica, goth, punk og 8-bit.