I aften åbner punk og hardcore-festivalen Ilter på Momentum. Bag festivallen står Christian Berntsen, Nicolei Rasmussen og Casper Schärfe, som elsker larmen og sammenholdet i punkkulturen.

”Det gør mig glad, når jeg hører noget, der larmer. Ja, punk og hardcore fylder mig med lykke,” siger 40-årige Nicolei Martin Aagaard Rasmussen, som er med til at arrangere punk- og hardcore-festivalen Ilter, som går i gang på Momentum i eftermiddag.

Det er Nicolei Martin Aagaard Rasmussen, der har lavet Ilters plakat.

”Det er meget livsbekræftende at høre punk og hardcore. Selv om musikken er skramlet og voldsom, er der et fantastisk sammenhold til koncerterne,” siger 33-årige Christian Vest Berntsen, som også er med til at arrangere Ilter.

”Musikken rummer en masse positiv og konstruktiv vrede. Jeg kender ikke andre musikgenrer, som appellerer så kraftigt til publikum om selv at gribe instrumenterne og gå i gang,” siger Christian, som er uddannet teatertekniker og til dagligt arbejder som scenemester på Teater Momentum.

Christian Vest Berntsen og Nicolei Martin Aagaard Rasmussen savnede at kunne gå til punk- og hardcorekoncert i Odense, så helt i punkens gør det selv-ånd arrangerede de en festival selv.

Han har tidligere sunget, brølet og growlet i hardcorebandet New Low, hvor Nicolei også var med, men bandet er gået i opløsning. Nicolei, der til daglig er illustrator og handicapmedhjælper, spiller derimod stadig guitar i hardcore-punkbandet Extended Suicide. De to fandt på at lave festivalen sidste år, fordi de selv savnede at høre hardcore og punk live i Odense.

”Vi kunne se, det var et hul i markedet,” siger Christian og Nicolei, som blev hjulpet af, at Momentum netop havde ansat en ny booker, Casper Schärfe, som også kan lide punk og hardcore.

Tempoet og lydniveauet i punk og hardcore er højt og brutalt, men bagved er der masser af sammenhold, livsglæde og konstruktiv vrede, mener de to Ilter-bagmænd.

"Vi tog kontakt til alle de danske punk og hardcore-bands, vi drømte om at høre spille, og de var sgu alle sammen megaklare. Det fortæller noget om det sammenhold, der er i punken,” siger de to arrangører, der udbød 100 billetter, som alle sammen blev solgt. I aften og i morgen er festivallen derfor flyttet til Momentums store sal, og der er udbudt 200 billetter.

”Vi har de amerikanske hardcore legender Bold øverst på plakaten, og alle de bedste danske bands kommer også. Vi tror, der bliver udsolgt, inden det første band går på,” siger Christian og Nicolei fra Ilter, som åbner klokken 16 med det odenseanske band Husligt Arbejde.