Den Odense-baserede portvinsfestival.dk findes allerede i Svendborg, men nu også snart i Vejle. Manden bag, Jakob Søfelde-Hansen, vil gerne udvide yderligere, men højest med én by om året.

”Al portvin smager godt, men der er altid noget, som smager bedre,” siger arrangøren af den kommende weekends portvinsfestival i Vintapperstræde, når han bliver spurgt, om han foretrækker Vintage, Ruby, Tawny, LBV eller Colheita.

”Og jeg mener det faktisk. Tidligere var jeg gladere for både øl og spiritus, men i dag foretrækker jeg portvin, for uanset type og lagringsmetode har den både sødme og dybde,” siger Jakob Søfelde-Hansen.

Jakob Søfelde-Hansen er glad for sit job som butikschef hos Humac og ser udelukkende portvinsfestivalerne som en fritidsinteresse, hvor han udbreder kendskabet til portvin, mens han plejer sine netværk.

Han stod bag portvinsfestivalen i Vintapperstræde i 2017, i fjor udvidede han til Svendborg, og om små fjorten dage går det også løs i Spinderihallerne i Vejle.

”Ja, jeg keder mig ikke,” siger den 41-årige arrangør, som udover at være far til to små drenge, også er butikschef i Humac i Vestergade og med til at arrangere Odense Roséfestival i forsommeren.

Når billetten er betalt, er man sikret 10 smagninger á 4 cl. Foto: PR/portvinsfestival.dk.

”Det er også derfor, at jeg nøjes med at udvide med en enkelt by i år. Om der kommer endnu en by til næste år, må tiden vise,” siger Jakob Søfelde-Hansen, som er stolt over, at hans portvinsfestivaler er så velbesøgte.

I Odense er lørdagens 650 billetter allerede udsolgt, og der er under 100 billetter til fredag tilbage. I Svendborg, hvor festivalen først foregår 28. september, er der allerede solgt et godt stykke over 400 billetter. Og i Vejle, hvor festivalen vil foregå for første gang, er der meget tæt på udsolgt.

Man kan godt købe hele flasker på portvinsfestivalen og tage dem med hjem, men det primære formål er at få smagt på så mange forskellige slags portvin som muligt. Foto: PR/portvinsfestival.dk.

”Alle tre steder er det primært de lokale vinhandlere, der skænker op i folks glas. Det er efter min mening mere bæredygtigt for den enkelte by. Samtidig er vinhandlerne med til at sikre den lokale involvering,” siger Jakob Søfelde-Hansen, som kalder portvin for en social drik.

”Selvfølgelig kan man også drikke portvin alene, men jeg synes, den i særlig grad er velegnet til mindre selskaber. Jeg er selv med i en gruppe af mænd, hvor hver deltager skal have en anstændig flaske portvin og et godt stykke ost med, når vi mødes. Det er meget hyggeligt, og vi kommer godt omkring smagsmæssigt,” siger festivalarrangøren og fortæller, at kvinder også er glade for den portugisiske hedvin.

Portvin bliver produceret i det nordlige Portugal og består af rødvin, tilsat brandy og siden lagret enten på tønde eller flaske. Foto: Svetlane Gumerova/Unsplash.

”Jeg vil vurdere, at 60 procent af deltagerne på portvinsfestivalerne er kvinder,” siger Jakob Søfelde-Hansen og afviser påstanden om, at portvin bare er 'noget sødt stads'.

”Så er det fordi, man har smagt en billig juleportvin, som har stået åben i bedstemors barskab i tre år. Portvin har sødme, men den er altid afstemt, så den ikke overdøver” siger han.

Læs mere om festivalerne her.