#Otownerdit er et indlæg på Otown.dk, hvor vi bliver klogere på Odenses mest spændende personligheder. Vi hører deres holdninger til byen, når de færdiggør sætninger om byens bedste og værste sider.

Denne uges personlighed er kunstneren: Jesper Juhl aka. Hr. Værk

Han har farvelagt fynske festivaler som Tinderbox, H.C. Andersen Festival, Heartland. Navnet er Hr. Værk aka. Jesper Juhl. Med sine spraydåser og sine tusser kaster han pangfarver og vilde mønstre udover Odense by.

Du kan bl.a. se en af Jespers farvestrålende værker, hvis du står på Skt. Annes Plads. Ovenpå den gamle Arnold Buscks Boghandel har han nemlig malet en farvestrålende jungle med grønne palmer og pastelblå himmel.

Når Hr. Værk hiver spraydåser og akrylfarver frem i Odense, gør han det af kærlighed til byen.

- Jeg vil give noget af kreativiteten tilbage til byen, som har formet mig, fortæller han.

Udover at male vægge og lærreder kaster Hr. Værk ofte sine mønstrede farveeksplosioner ud over cykler, instrumenter, lamper mm. Når Jesper holder en sjælden pause med farverne er han til gåture og kolonihavehygge. Du finder ham ofte i Odense Kulturliv, hvor han bl.a.  har været frivillig hos Cirkus Dynamo, det nu lukkede Phono Festival samt mange andre odenseanske events. Ifølge Jesper trænger Odense til en opstrammer. Odenseanerne skal tage en kold tyrker fra tryghedsnakomanien, mens byen skal give plads til skævheder.

Mine yndlingssteder i Odense er mange. Men hvis jeg forholder mig til naturen er Stige Havn, Sorthusene ved Stige Ø og stierne ved Vollsmose klart mine favoritter. Derudover skal jeg være en hund for ikke at fremhæve min yndlingsbutik Pen & Papir. Der er altid god service og en hyggelig betjening. I forhold til by og kultur ligger Cirkus Dynamo, Teater Momentum og Billarden klart på min top 3.

Det bedste der er sket i Odense er Odeology. Det er så fedt, at der sker noget for undergrundsmusikken, og at det for en gang skyld ikke går op i profit og ligegyldigheder! Kæmpe respekt til kræfterne bag.

Det værste der er sket i Odense er, at man endnu ikke har formået at slippe af med den altoverskyggende, mainstream mentalitet, som hedder, at alt skal være så let spiseligt som muligt. I mine øjne stopper det udviklingen af by- og kulturliv.

Der er ikke nok skævheder i Odense, hvilket får byen til at falme i forhold til Aarhus og København. Der bliver holdt for meget fast i “Polle fra Snave ”-dyder. Filmen er en klassiker, bevares, men det gavner på ingen måde storbydrømmene. Når selv ting som fx humoren på Fyn kører efter et lavpunkt, kan man ikke forvente, at folk udefra tager byen seriøst.

Man ryger hurtigt i en kasse, hvor Albani, H.C. Andersen, brunsviger og ballade i Vollsmose er det eneste folk kender byen for. Der er så meget mere kultur, som ikke får chancen, da man altid vil satse på noget trygt.

Det mærkeligste, jeg har oplevet i Odense er… at man ikke har givet Morten Korch en større plads og en større buste.

Det kendetegner en odenseaner, at de er venlige, dovne og tryghedsnarkomaner.

Hvis jeg var borgmester i Odense, vil jeg stoppe med at lege reality deltager og forholde mig til mit arbejde. Odenses mediers evner til at dække alt hvad den mand laver virker trættende og en smule vulgært for mig. Jeg vil hellere hører om, hvordan han vil redde kultur- og bylivet i Odense frem for at høre om hans cykelferie, hans måde at holde jul eller hans generelle holdning til emner, der ligger uden for hans politiske virke.