Anders og Susan har sammen med 7 forskellige 5. klasser samt frivillige i Halmhuset brugt 14 skoledage på at samle 2,6 tons skrald op af Odense Å. Nu vil de lave en isfugleskulptur af affaldet, som skal minde os om ikke at bruge åen som skraldespand.

Et traktordæk, to kæmpe dildoer, pengeskabe, et hav af cykler og alt mulig andet affald fra Odense Å bliver til en stor isfugleskulptur.

7 skoleklasser har sammen med Anders og Susan samlet skrald i Odense Å. Nu vil de to undervisere lave en stor skulptur af affaldet, som skal minde odenseanerne om, at åen hverken er en skraldespand eller en genbrugsplads. Skulpturen bliver en isfugl på et skraldetræ, eftersom Odense har fire ynglende isfuglepar ved Odense Å.

- Det er jo sjovt at lave en ”skraldeisfugl”, fordi Odense er utrolig glade for, at de yngler her, siger Anders, mens Susan fortsætter

- På den måde kan vi vise, at isfuglene faktisk lever i skrald, hvilket er usundt for dem.

Anders og Susan underviser begge i Halmhuset, UngOdense, der ligger på Østre Plads i Odense centrum. Her underviser de børn og unge fra 5. - 10. klasse i bæredygtig omstilling, hvilket bl.a. omfatter forsyning, genbrug, plastik, havmiljø samt upcykling. Upcykling betyder, at man giver affald nyt liv. Det er netop det, de to undervisere vil gøre med ”skraldeskattene” fra åen.

Anders Michelsen (40) og Susan Dam Andersen (39) er begge undervisere i Halmhuset, UngOdense. Halmhuset startede som et frivilligt projekt for ca. fire år siden, hvor målet var at bygge et selvbærende halmhus af miljørigtige og bæredygtige materialer. Halmhuset tilhører i dag UngOdense og bruges til undervisning i bæredygtighed.

Pengeskabe og udstyr med to hoveder

Anders har altid selv fisket affald op fra Odense Å, når han sejler på den i sin fritid. På en af sine roture fik han idéen til Halmhusets ”Kano-skralde-ture”, som er sejlture, hvor skoleklasser samler skrald, der er efterladt i åen. Det blev et kæmpe hit, lyder det fra Anders og Susan, der fortæller, at skolerne i Odense var hurtige til at melde deres 5. klasses elever på skraldeturene.

I alt blev det til 14 hold af ”skraldedetektorer”. Og det gav ikke så lidt affald. Ifølge Anders og Susan er der ca. 2,6 ton affald i den store trailer, som står ved Halmhuset. En trailer som rummer lidt af hvert.

- Vi fandt et traktordæk og et par pengeskabe. Man tænker bare, hvordan pokker havner det i åen, lyder det fra Anders, mens Susan fortsætter

- Mange har sagt til os, at det er meget almindeligt at finde pengeskabe ved Søndergårds Haver. Hvad folk mener om det, er ikke godt at vide. Men nu er de i hvert fald ikke i åen mere, siger Susan.

På skraldeturene har børnene fundet cykler, vejskilte, en kælk, gamle skøjter, lamper, ja sågar to store dildoer, hvoraf den ene har hoved i begge ender. Skrald, som de vil lave en stor isfugle-skulptur ud af.

-  Det kan være, at isfuglen skal sidde på en dildo, siger Susan.

Børnene er en del af skulpturen

Sammen med traktordækket bliver pengeskabene til bunden af skulpturens ”træ”, hvorpå isfuglen sidder. Susan og Anders bygger fugleskelettet af metallet, børnene har fundet på åens bund.

Udover at en blå slange bliver ryggen på isfuglen, smelter de plastik-skraldet om, så det kan beklæde skulpturen.

Plastikken smelter de i Halmhusets Plastlab on Wheels. Plastlabben er en stor undervisningstrailer med maskiner, der kan omdanne affaldsplast til brugbare modeller og figurer, der i dette tilfælde kan bruges på isfugleskulpturen.

Som en hyldest til klasserne, der har samlet skraldet op fra åen, inviterer Anders og Susan de 14 skraldehold tilbage til halmhuset, hvor de bl.a. får lov til at støbe blade med deres navne til brug på træet.

-          Vi håber jo, at de vil lade være med at smide noget i åen, når de engang selv sidder og fester i Eventyrhaven og pludselig synes, at det kunne være ”sjovt” at smide et vejarbejderskilt eller en cykel ud i åen, siger Susan.

Når badeværelset havner i åen

Udover at børnene har fisket store ting op fra åen, har de også samlet små ting som vådservietter og vatpinde, der flød rundt i vandet. Ting fra badeværelset, som er havnet i åen via kloakken.

-  De fleste tænker, at vi har en rimeligt god infrastruktur i Danmark, hvor vores spildevand kommer ud til et rensningsanlæg. Men det er ikke altid tilfældet, når vi har store regnskyl i Odense. For hvis der ikke er plads nok i anlægget eller spildevandstankene under Odense, er der kun et sted at lukke det ud. Nemlig i Odense Å, forklarer Anders.

Og efterladenskaber fra badeværelset er besværlige i naturen.

- Det er virkelig sådan noget ”dimse-noget”, som både er svært at få øje på og få samlet op. Meget af det er totalt slammet til, så mange af børnene tror, at det er spindelvæv. Men det går desværre ikke i opløsning, fortæller Susan.

De små ting fra åens dyb bliver ikke en del af skulpturen. Det gør i stedet affaldet samlet i traileren.

Hvor den store isfugleskulptur kommer til at stå henne ved de to undervisere ikke endnu. Men de håber, at den kan komme til at stå ved Odense Å.