Martin og Yasser udvider pitabrødsboden Yazzy’s med en restaurant midt i centrum. Sammen vil de give pita-bollen et kokkekram. Et brød, som ifølge de to kokke har levet i en tidslomme i alt for mange år.

I dag fjerner Yasser og Martin det brune papir på ruderne ved Slotsgade 26. De to kokke har madboden Yazzy’s ved Storms Pakhus. Nu udvider Yazzy’s med endnu en fastfoodrestaurant midt i Odense. Et spisested, der udelukkende fokuserer på pitabrød.

For spørger man de to kokke, er den fyldte bolle i modsætning til andre fastfoodretter blevet forsømt i Odense såvel som resten af landet.

- Burgeren har virkelig fået et løft. Den er gået fra at være en bolle med bøf, icebergsalat og færdiglavet Thousand Island dressing, som man fik på den lokale grillbar til at være en ret, kokkene gør noget ud af. Det samme er ikke rigtig sket med pitabrødet, fortæller Martin, der har et mad-traumatisk forhold til brødet fra dengang han var barn

-  Min mor købte altid brødet i discountforretningerne. Brødet var simpelthen så knashamrende tørt. De sprækkede altid og så væltede det ud med tunmousse, cocktailpølser og jeg ved ikke hvad, siger Martin med et grin.

Med de to Yazzy’s spisesteder i Odense vil Yasser og Martin give brødet den kærlighed, som de mener det fortjener. Kærlighed, som består af tålmodige hænder, friske råvarer og orientalske traditioner.

Giver bolden et kokkekram

Når Yasser og Martin laver pitabrød, giver de pita-bollen et kokkekram.

De to kokke bager nemlig brødet af friskmalet mel fra Økomølleriet Kragegaarden i Ringe. Melet er så friskt, at mølleren udskifter restaurantens melsække med friskkværnet mel hver gang, han kommer forbi.

Derudover er rejsen fra dej til et færdigt pitabrød en lang proces med meget hævetid.

- Vores dej er koldhævet et døgn. Herefter ruller vi den ud, hvorefter de får lov til at hæve endnu engang. Så triller vi bolleren ud i kugler, som vi ruller i alle mulige slags frø (sesam, majsmel, nigella frø mm. ). Brødene bliver penslet i smør, og får lov til at hvile igen, inden de ryger i ovnen på 400 grader. Opskriften på Yazzy’s pitabrød er opfundet af Yasser, som er født og opvokset i Iran.

- Da jeg var lille, fik jeg altid pitabrød hos min bedstemor i Iran. Det var på en helt anden måde end i Danmark. Her lavede man dem over åben ild, og man fik dem til morgenmad, forklarer Yasser i en pressemeddelelse.

Med inspiration fra bedstemorens køkken samt flere års eksperimentering med melsorter og hævetid har han fundet den perfekte opskrift på pitabrød. Et brød, der ikke knækker, når man fylder brødet op.

Hjemmelavet sundhed

Ifølge de to kokke har pitabrødet levet i en tidslomme. Selvom det fyldte fladbrød står på menukortet i enhver pizzarier eller shawarma-bod, så er det stort set det samme får serveret, fortæller de.

- Tomat, salat, agurk og en klat købedressing, lyder remsen fra Martin

Yazzy’s pitabrød er fyldt med alt fra syltede grønsager til forskellige slags salater.  Yasser blander nemlig den viden han har om pitabrødet fra hjemlandet med den gastronomiske viden, han har som kok. Han lærte Martin at kende, da de begge stod i lære som kok på restaurant Kvægtorvet.

På Martins trøje løber teksten ”Homemade” langs siden, og det er netop det, der kendetegner Martins og Yassers vision med Yazzy’s. Alt er hjemmelavet. De to kokke vil nemlig skabe et sundt alternativ til fastfood.

-  Vores overbevisning i forhold til det at være sund er, at man spiser hjemmelavet med friske gode råvarer. Der er ingen e-numre i det, vi laver. Jeg har ingen præfabrikerede bøffer eller boller liggende i køleskabet. Det er mad lavet med menneskehænder, forklarer Martin.

Udover at pitabrødene er hjemmelavet, erstatter Yazzy’s sodavand og andre præfabrikerede drikkevarer med lemonade, icetea mm. som de to kokke selv laver.

I dag klokken 17 åbner de dørene for den nye pita-restaurant, hvor menuen naturligvis står på pitabrød. Yazzy’s donerer dagens omsætning til gruppen ”Vandretur For Kritisk Syge Børn”.