Danmarks ældste dyrskue er i gang med en stille revolution. Når Det Fynske Dyrskue åbner på fredag, vil streetfood, grafitti, en talk om madspild med en professionel skralder og en dissektion af en gris i samarbejde med Odense Zoo varsle nye tider.

Alex glæder sig til at komme på græs.

”Det Fynske Dyrskue har et kæmpe potentiale,” siger den 48-årige Alex Nielsen, som blev dyrskuechef i november.

Foto: Det Fynske Dyrskue.

Han har fået til opgave at vende nedgangen i besøgstallet og gøre Det Fynske Dyrskue til et populært mødested for både byboere, landmænd og udstillere.

”Vi er indstillet på, der skal ske store forandringer, men der er også mange traditioner og stærke følelser forbundet med et dyrskue, så vi er nødt til at skynde os på en forsigtig måde,” siger Alex Nielsen.

Foto: Det Fynske Dyrskue.

Sidste år dalede besøgstallet til 44.000. Til sammenligning havde landets største, Roskilde Dyrskue, i forrige weekend 113.000 gæster gennem portene.

”Vi skal i langt højere grad række ud mod publikum og gøre dyrskuet til det sted, hvor man diskuterer fødevarer, spiser godt, kommer tæt på dyrene, møder aktiviteter for publikum og får sjove oplevelser. Ja, hvor mennesker i byerne møder mennesker fra landet,” siger Alex Nielsen.

Foto: Det Fynske Dyrskue.

Allerede i år vil der være indrettet et stort streetfood-marked, og under et stort telttag – den såkaldte skyliner – vil der blive præsenteret fødevarer og være madværksteder.

”Næste år vil vi gerne se på, om vi kan udvikle udstillingsområdet med landbrugsmaskiner. Og vi vil forsøge at forny den del af dyrskuet, hvor dyrene bliver vist frem og bedømt,” siger Alex Nielsen, der de seneste 7 år har været leder af spillestedet Fermaten i Herning.

Foto: Det Fynske Dyrskue.

”Både bedømmelserne og maskinudstillingen kan let blive en lukket fest for landbruget og dets leverandører. Jeg vil meget hellere  bruge konkurrencerne og udstillingsområdet  til en dialog med gæsterne,” siger Alex Nielsen.

”For eksempel kunne publikum blive inddraget i konkurrencerne og få lov til at stemme. Og som en tilføjelse til de lange lange rækker af landsbrugsmaskiner kunne man lave nogle levende værksteder, så vores mange gæster kunne få et indblik i de forskellige professioner, der er i landbruget,” siger dyrskuechefen.

Dyrskuechef Alex Nielsen er flyttet fra Jylland til Fyn for at kunne arbejde maksimalt - i første omgang i et sommerhus på Faaborg-kanten.

Han understreger, at både landbruget og byboerne ville få noget ud af øget interaktion og dialog.

”Nogle gange kan diskussionen om for eksempel økologi og dyrevelfærd være meget ophidset. Ved at mødes på dyrskuepladsen kan landmændene komme i dialog med forbrugerne, og måske kan byboerne får respekt for landmændene ved at få et indblik i deres hverdag. Det har landbruget fortjent,” siger Alex Nielsen.