47-årige Morten Skytte driver på 19. år Odense Aafart, som i weekenden sejlede årets første tur. Han elsker byen og håber, den positive udvikling fortsætter.

”Odense har været inde i en fantastisk udvikling de seneste år, men jeg kan godt være bekymret for, om byen tør tage skridtet fuldt som storby. Jeg fornemmer en stemning af, at nu skal hele byomdannelsen have lov at falde til ro. Men vi ikke må stoppe op. Vi skal holde momentum. I en rigtig storby stopper udviklingen aldrig,” siger Morten Skytte, som elsker at bo i Odense.

I sæsonen er der beskæftiget 40 personer ved Odense Aafart. Om vinteren to.

Den nordjyske klejnsmed flyttede til Odense sammen med sin daværende kæreste i 2001 for at assistere hendes forældre, som havde drevet Odense Aafart siden 1973.

”Vi skulle bare hjælpe til en enkelt sæson, men da den var overstået, blev vi hængende. Jeg var hooked. Vi havde travlt om sommeren, men kunne gå og rode med bådene hele vinteren,” siger Morten Skytte, som i sæsonen beskæftiger 40 personer.

”Og man møder hele tiden glade mennesker hernede. Alle er glade, for enten skal de ud at sejle, have en is eller padle en tur i en kano,” siger han.

Odense Aafart består i dag af tre store turbåde, 20 vandcykler og nu også en serie kanoer. Udover de ordinære ture til Odense Zoo og Fruens Bøge arrangerer Odense Aafart en del særafgange med enten musik, vinsmagning, H.C. Andersen, ølsmagning eller ginsmagning som tema.

Morten Skytte kunne godt tænke sig at etablere nogle større serveringsområder ved Stryget, så flere mennesker kunne nyde et ophold ved åen.

”Vores gæster er gode til at tage imod nye initiativer,” siger Morten Skytte, som seneste har skiftet jazzmusikken ud med rock- og bluesmusik på en række af de populære lørdagsafgange.

”Vi var da bange for at rokke ved et gammelt koncept, som mange havde været glade for, men vi har stort set ikke mødt kritik. Til gengæld har vi allerede solgt rigtigt mange billetter til de nye ture,” siger Morten Skytte, som også har været med til at arrangere Roséfestivalen på Brandts og i det hele taget interesserer sig for byens udvikling.

”Jeg synes, Odense er en fantastisk by. Man kommer hinanden ved, og nu er folk også blevet stolte over deres by. Jeg tror, holdningsskiftet kom i 2013, da HCA Festivals blev afholdt for første gang. Nu taler vi byen op,” siger Morten Skytte, som dog gerne så, man turde udnytte Odense Å lidt bedre.

”Odenseanerne er mere å-mennesker, end de er havne-mennesker. Jeg er selv vild med naturen, og synes, vi skal passe godt på åen. Men jeg kunne godt tænke mig, at Odense Å blev bedre integreret med bymidten,” siger Morten Skytte, som forgæves har foreslået kommunen nogle større serveringsområder omkring stryget, hvor Odense Aafart, Nelle's og Kunstbygningen Filosoffen ligger.

Morten Skytte skulle bare aflaste sine daværende svigerforældre en enkelt sæson. Nu har han været her i 19 år.

Trods afslaget er han dog stadig begejstret for at få lov til på 19. år at drive Odense Aafart, som har eksisteret siden 1882.

”Jeg opfatter Odense Aafart som en kulturinstitution, vi kun har til låns,” siger Morten Skytte.