Mens deres venner fra gymnasiet er gået i gang med at læse videre, arbejde eller rejse ud, forsøger Niels og Rahman at bygge et handelsfirma op fra bunden.

”Vi er begge to forelskede i tanken om at være vores egen chef. Derfor skulle der heller ikke så megen overvejelse til, før vi gik i gang,” siger 19-årige Rahman Farhan.

”Jeg har altid været optaget af iværksætteri. Det må bare være så fedt selv at bygge et firma op fra bunden,” siger 20-årige Niels Leo Skovdal.

Niels Leo Skovdal er handelsstudent og har aldrig overvejet andre karrierer end at blive selvstændig. Foto: PR/SkovdalMan.

De to unge mænd driver tøjfirmaet SkovdalMan, som tager ud til kunderne og tager mål til jakkesæt, der bliver syet af skræddere i Kina og om nødvendigt rettet til i Odense ved leveringen.

”Vi gør det så belejligt som muligt for kunden at bestille et skræddersyet jakkesæt til en fordelagtig pris,” siger Niels Leo Skovdal, som tog initiativet til firmaet.

Begge hans forældre opholder sig en del i Kina, hvor de driver en afdeling af fotovirksomheden Skovdal Nordic. På en rejse derud fik Niels skræddersyet et jakkesæt med fór og skjorte til kun 1100 kroner, hvilket gav ham inspiration til at begynde at importere.

Skrædderne i Shanghai har lært Niels Leo Skovdal, hvordan han tager de i alt 18 mål, som de har brug for, når de skal i gang med saks og symaskine.

”Min far havde spurgt, om vi skulle lave et firma sammen. Men da jeg endelig foreslog, at vi begyndte at importere skræddersyede jakkesæt fra Kina, havde han for travlt,” siger Niels, som i stedet mødte Rahman Farhan, der var på udkig efter et jakkesæt til gallafest og dimission fra Skt. Knuds Gymnasium.

”På det tidspunkt var jeg lidt rundere, end jeg er i dag, og jeg er jo ikke så høj. Derfor kunne jeg ikke finde et jakkesæt i butikkerne, som jeg kunne passe. Og de skræddersyede jakkesæt, jeg kunne købe på nettet, endte med at koste op mod 5000 kroner,” siger Rahman Farhan, som i stedet købte et sæt hos Niels til det halve og i samme ombæring blev tilbudt at sælge jakkesæt til sine klassekammerater mod at få kommission.

Når man bestiller et jakkesæt med skjorte, skal man tage stilling til farve, kravefacon på skjorten, revers på jakken, og om man vil have med knapper eller med huller til manchetknapper. Foto: PR/SkovdalMan.

”Vi endte med at sælge 6-7 jakkesæt,” siger Rahman, som i sommer kom ind på HA-studiet på SDU, men sprang fra igen, da Niels i august spurgte, om de skulle lave firma sammen.

”Jeg vil hellere have mit eget firma,” siger Rahman, som bor sammen med sin mor, mens hans far bor i Kuwait, hvor han driver nogle supermarkeder.

Rahman Farhan ville gerne have læst handel, men sprang fra sin SDU-uddannelse, inden den gik i gang. Foto: PR/SkovdalMan.

Niels Leo Skovdal blev handelsstudent fra Tietgen i sommer og har aldrig rigtigt overvejet andre muligheder end at blive selvstændig.

”Det kan godt være, at vores virksomhed ikke er den mest innovative lige nu, men vi lærer en masse om købmandskab og kundepleje. Når først vi har tjent nogle penge, vil vi kigge på, om vi måske kan digitalisere dele af processen, så vi ikke altid skal ud til vores kunder med målebåndet,” siger Niels Leo Skovdal, som sammen med sin kompagnon tager til Shanghai i næste uge for at hente nogle jakkesæt, som er bestilt, og for at tale med nogle af de skræddere, de samarbejder med.

”Vi har den fordel, at vi ikke har så mange faste udgifter, for vi har hverken lokaler eller bil. Samtidig er vi så unge, at vi kan rejse til Kina på ungdomsbilletter til 1200 kroner hver vej,” smiler Niels Leo Skovdal.