Selv om den selvlærte chokolademager Morten Aagaard insisterer på at lave alle sine chokolader i hånden, er han allerede fire måneder efter åbningen af sin butik i Kongensgade tæt på at nå sine omsætningsmål.

”Jeg bliver aldrig træt af smagen af chokolade. Selv om jeg spiser chokolade hver eneste dag, så er det en ny oplevelse hver gang. Det er en smag, der aldrig stopper,” siger 40-årige Morten Aagaard.

Han overtog i februar Kongensgades smalleste butikslokale og åbnede i slutningen af marts chokoladeværksted og chokoshop under navnet Mortens Chokolade.

”Jeg er meget overrasket over, hvor godt det er gået. Jeg havde frygtet sommeren, men jeg har næsten nået mine omsætningsmål,” siger Morten Aagaard, som ingen formel uddannelse som chocolatier har.

Morten skal være præcis, når han laver sine chokolader. Til de hvide chokolader med citrus- og limesmag bruger han 12,5 ml. hjemmeblandet citrus- og limeolie til 777 gram chokolade. "Jeg prøvede med 10 ml, men det var for lidt," siger han.

”I mit tilfælde har det nok været en fordel. Jeg er frygtløs og kaster mig ud i alle mulige eksperimenter, den skolede chokolademager nok ikke vil gå i gang med. Nogle gange går det også galt, og så må jeg begynde forfra. Men de fleste gange finder jeg en smag, som mine kunder godt kan lide,” siger Morten Aagaard.

”Heldigvis er det nydelse, jeg sælger. Folk handler ikke hos mig for at blive mætte. De vil gerne betale for, at jeg har udforsket nogle smage og truffet nogle valg, så de bare skal nyde chokoladen,” siger Morten Aagaard, som allerede har opbygget så tætte relationer til nogle af sine kunder, at de leverer råvarer til ham.

”De kommer med solbær, ribs, rabarber, jordbær og hyldeblomst, mens vi selv plukker blåbærrene ved vores sommerhus på Møn,” siger Morten Aagaard, som er gift med kostumechefen på Odense Teater, Mathias August Borg.

Mortens chokoladeværksted ligger på 1.sal over butikken i Kongensgade, hvor han også laver kurser.

Chokolademageren i Kongensgade er oprindeligt fra Karrebæksminde på Vestsjælland, hvor hans far var tømrermester.

”Hele sommerhalvåret havde han så travlt med at bygge og reparere sommerhuse, at vi sjældent så ham. Derfor troede jeg heller ikke, jeg selv ville blive selvstændig. Men jeg så jo også friheden og den store indflydelse, man som selvstændig kan have på sin hverdag,” siger Morten Aagaard, som altid har været glad for chokolade og ad flere omgange har arbejdet hos den anerkendte chokolademager Lene Evers på Møn.

”Det er den dejligste branche. Alle er glade i en chokoladebutik. Jeg er selv meget rundhåndet både med at snakke og med at uddele smagsprøver. Men helt ærligt, hvis jeg skal have folk til at købe chokolade med smag af Aperol eller cayennepeber, så skal de da have lov til at smage på forhånd, ”siger Morten Aagaard, som er uddannet indenfor grafisk kommunikation og har arbejdet både i teaterverdenen og som journalist på sydsjællandske ugeaviser.

Alle Mortens chokolader er lavet i hånden.

Selv om han nu lever af at lave chokolade i hånden, har han ingen drøm om at blive rig på det.

”Jeg vil leve af det. Det er ikke en dyr hobby. Men jeg vil ikke drive en fabrik, så jeg bliver aldrig velhavende. Indtil videre har jeg også sagt nej til at levere til for eksempel vinhandlere, for det har jeg hverken kapacitet eller mentalt overskud til. Foreløbig vil jeg hellere udvikle mine smage og pleje mine faste kunder,” siger Morten Aagaard, der betegner sig selv som en habil chokolademager.

”Jeg er nok rimelig langsom til at smagsudvikle. I stedet for at støtte mig til kendte opskrifter, bruger jeg mine egne smagsløg som kompas. På den måde bliver jeg ved med at være nysgerrig og bevare min idérigdom,” siger Morten Aagaard.