Derhjemme har René Mikkelsen flere end 40 plader med Neil Young, som ifølge den 41-årige superfan har en fantastisk røst. I aften skal den 73-årige legende klemme sin 50 år lange karriere ned til en to timer lang koncert på Blå Scene.

”Jeg forstår ikke dem, der siger, Neil Young har en irriterende stemme. Jeg synes, den er lys og meget unik. Han synger med sjæl og enorm meget personlighed,” siger René Mikkelsen.

Han har siden midten af 1990'er købt i alt 42 plader med Neil Young, som begyndte sin solokarriere i 1969.

”Neil Young er nok noget af det mest ægte, man kan opleve, og han går aldrig på kompromis. Han synger om lige præcis det, han vil. Nogle gange er han meget vred, andre gang er han meget følsom,” siger René Mikkelsen.

René Mikkelsen elsker en stemme som Neil Youngs. "Det hele skal ikke være skønsang. Lyt bare til Dylan, Springsteen og Costello. Alle deres stemmer rummer en fantastisk stemning".

”I sit bagkatalog har han sange, som kan få næven i vejret, og sange, som kan gøre øjenkrogene fugtige,” siger René Mikkelsen, som er imponeret over, hvor nysgerrig Neil Young altid har været.

”Han har aldrig været bange for at eksperimentere, hvilket man også kan høre, for selv om han har lavet mange perler, så har han også lavet noget lort,” siger René Mikkelsen, som har godt 3000 vinylplader stående derhjemme.

”Men det er et plus i min bog, at Neil Young tør prøve nye lyde og effekter af, og det vidner om, at han hele tiden udvikler sig. Desværre er nutidens stjerner underlagt nogle andre krav til hurtig genkendelighed, fordi streamingtjenesterne har gjort os utålmodige. De skal spille det sikkert og udvikler sig derfor ikke på samme måde,” siger René Mikkelsen.

Han glæder sig til aftenens koncert, selv om legenden er uden sine legendariske legekammerater i Crazy Horse, men bliver bakket op af ungersvendene i Promise of The Real.

René Mikkelsen elsker vinylplader og har 3000 af dem. "Man er med i musikken på en helt anden måde end med streaming, fordi man med plader skal hende og vende og alt muligt."

”De drenge får sig helt sikkert en livslektion, hver gang de går på scenen med gammelfar. De skal bare suge til sig og hente noget inspiration, for han holder stadig,” siger René Mikkelsen og minder om, at Young også var en af de store inspirationskilder for grungebølgen i slutningen af 1980'erne og 1990'erne.

”Der er ikke uden grund, at han blev kaldt The Godfather of Grunge. Hans forvrængede guitarspil er helt i sign egen liga, og i aften må han for min skyld gerne spille den samme akkord 10 minutter i træk,” siger René Mikkelsen, som er uddannet salgsassistent i Drejeskiven i Vejle og i dag arbejder i Moby Disc i Odense.

”Selv om jeg har store forventninger, så er jeg egentligt ikke spændt, for det kan ikke gå galt. Jeg har fulgt med i, hvilke numre de har spillet på touren, men for min skyld må de spille hvad som helst, det skal nok blive fantastisk,” siger René Mikkelsen, som har vanskeligt ved at forklare, hvad musikken gør ved ham.

”Et stykke musik kan ramme hjertet, hvis man er i et bestemt humør, og samme stykke kan ramme helt anderledes i en anden situation. Jeg synes, musik er bedst, når det er udefinérbart, hvad det egentlig gør ved én. Det smukke og unikke ved den musikalske kunstform er, at ting kan ramme én, uden at man ved hvorfor,” siger han.