45-årige Martin Lilliendal Hansen er sikker på, vi bliver et bedre og måske rigere samfund, hvis vi lader vores børn lege, finde på og bruge deres skabertrang helt uhindret.

”Jeg synes, Rasmus Klump er en af de sejeste. Når han får en idé, fører han den ud i livet helt uden bekymringer. Han saver et hus, bygger et skib eller graver et hul i jorden og dukker op i Kina, hvis han vil,” siger 45-årige Martin Lilliendal Hansen.

Han er uddannet interaktionsdesigner og har sit eget opfinderfirma, men hans store lidenskab er at sætte især børns kreativitet fri.

”Jeg ville ønske, børn kunne gå til 'finde på'. Jeg tror, både børnene og samfundet vil få det bedre, hvis vi alle sammen blev mere foretagsomme og idéskabende,” siger Martin Lilliendal Hansen, som selv har en datter på 9 år, der i lejligheden i Overgade altid har adgang til en limpistol, en håndsav og en skruemaskine.

Martin Lilliendal Hansens 9-årige datter har sit eget værksted midt i dagligstuen.

”Jeg mener, kreativitet er en del af et barns dannelse, og at vi har pligt til at stimulere vores børn og unges opfindsomhed og skabe nogle rammer, som de kan være opfindsomme indenfor,” siger han.

”Jeg vil gerne være med til at udvikle en 'hvad nu, hvis-kultur'. Det her handler ikke kun om at udvikle nye kommercielle produkter, men om at sætte os i stand til med egne bidrag at gøre verden et bedre sted,” siger han og peger på en sidegevinst ved at gøre børn og unge i stand til at finde på og skabe fantasifulde løsninger.

”Jeg synes da, det er federe, at folk selv tør skabe noget og gerne vil være aktive deltagere i vores samfund. Lige nu ser jeg en stor gruppe af mennesker i alle aldre, der hellere vil kommentere end selv deltage både i samfundsudviklingen og de aktiviteter, der foregår,” siger Martin Lilliendal Hansen, som tit støder på ting, han ikke ved noget om, men som han alligevel kaster sig ud i at lære.

Når Guldastronaut holder workshop, bliver der arbejdet med helt simple materialer som pap og perler i kombination med elektronik og minicomputeren micro:bit. Foto: PR/Guldastronaut.

”Da jeg var 28 år, vidste jeg ingenting om computere, og jeg kunne ikke engang åbne mine egen mails. Så spurgte jeg folk omkring mig, om de ville hjælpe mig, og i dag er jeg en ekspert, der underviser på universitetet,” griner Martin Lilliendal Hansen.

”Jeg er også typen, det altid klapper, når jeg ser nogen optræde eller gøre noget for andre. Jeg ved, at selv om det måske lyder dårligt eller ser mærkeligt ud, så har folk lagt et stort arbejde i det,” siger den 45-årige opfinder, der mener, at opfindsomhed både kan gøre mennesker glade, men også gøre samfundet rigere.

”Vi bruger teknologi mere og mere. Lige nu står de fleste robotter stadig ude på fabrikkerne og ude i virksomhederne, men lige om lidt rykker de ind i vores hjem, lige som robotstøvsugerne og robotplæneklipperne har gjort. Derfor får vi også brug for mennesker, der kan alt det kreative mellem at være gode til at kode og gode til at sælge,” siger han.

Hvis man synes, det er sjovere at lave horn fra en enhjørning på en 3D-printer til sin cap, så gør man bare det. Foto: PR/Guldastronaut.

”Vi får brug for kreative mennesker, der både kan finde på og har pædagogisk og sociologisk indsigt,” siger Martin Lilliendal Hansen, der selv havde en barndom uden restriktioner.

”Vi byggede huler, lavede fælder, gik på jagt med luftgevær og lavede bål. Og så havde vi adgang til et værksted, hvor vi kunne lave alt det, vi havde lyst til,” siger Martin Lilliendal Hansen, som nu forsøger at give næste generation de samme muligheder via opfinderklubben 'Guldastronaut'.

”Vi laver kreative aktiviteter og workshops for børn, og målet er, at de får lyst og mod på selv at opfinde ting og kaste sig ud i designprocesser,” siger Martin Lilliendal Hansen.

Guldastronauts næste workshop finder sted i efterårsferien. Læse mere om klubben hér.