Kulturen vokser, mens kunsten har efterslæb. Det mener Mads og Mikkel. Derfor laver de et nyt akademi, hvor vi kan dyrke kunsten sammen.

Hvordan kan dét overhovedet være kunst? Du har måske tænkt den tanke, når du har set et kunstværk – uanset om det er et maleri, et digt, et teaterstykke, et stykke musik eller noget helt femte.

Mikkel Andersen og Mads Led Behrend Roth har lavet et akademi, hvor du sammen med byens kunstnere og kunstformidlere bliver klogere på, hvad kunst kan og gør.

- Vi skal væk fra det der med, at man smider kunstnerne op på en scene og tænder nogle spotlamper. Kunstnerne skal ned til publikummet, så vi kan dyrker kunsten sammen, fortæller Mikkel, der skyder 1. semester af Akademiet i gang den 30. oktober.

Akademiet er et samarbejde mellem Kulturmaskinen, Odense Musikbibliotek, Det Fynske Kunstakademi og Momentum Musik, hvor Mads er projektleder og musikformidler på Musikbiblioteket, mens Mikkel er eventkoordinatorelev på Kulturmaskinen.

Sammen vil de gøre os klogere på kunsten, så kunstnere ikke flytter væk fra byen. For selvom Odense vokser på kulturscenen, så lider kunsten.

Kunsten halter

Odense har aldrig haft så meget kultur som nu. I løbet af de seneste ti år er Odenses kulturliv eksploderet med nye festivaler, teatre, nichekunst, gastronomiske festivaler, kulturhuse mm. Sådan skriver journalist Simon Staun fra Fyens Stiftstidende i en artikel om Odenses blomstrende kulturliv. Men selvom Odense er en voksende kulturby, så halter kunsten, hvis du spørger Mads og Mikkel.

- I Odense står vi rigtig stærk på musikscenen. Det er relativt nemt som ung musiker at blive taget i betragtning til eksempelvis at spille en koncert i Frølageret på Kulturmaskinen. Men der er et efterslæb i forhold til de andre kunstneriske genrer, lyder det fra Mikkel, der driver forfatterkurset Skrivemaskinen på Kulturmaskinen. Her er litteratur bl.a. er en af de kunstgenrer, som ifølge Mikkel er oversete i Odense.

-  Jeg flyttede selv fra Odense til København, fordi jeg følte, at litteratur i Odense kun handlede om kinesiske turister og H.C. Andersen. Det er min oplevelse, at kunstnere flytter fra Odense. Så hvis Odense tager sig selv alvorlig som storby, så skal vi dyrke kunsten, så kunstnerne ikke flytter til København eller Aahus, siger Mikkel, der sammen med Mads vil forankre de kunstneriske fællesskaber på Fyn igennem Akademiet.

Programmet for første semester af Akademiet 

Klogere på kunst

Når Mads og Mikkel skyder 1. semester på Akademiet i gang, kan du købe to billettyper. Udover en showbillet, hvor man oplever kunsten som tilskuer, så kan du som medlem af Akademiet være en del af et intensiv workshop-forløb, hvor du sammen med andre medlemmer, kunstnere og formidlere bliver klogere på kunsten. For kunst kan være en kompliceret størrelse, hvis du spørger Mikkel.

- Ballet er et eksempel på en genre, som er fremmed for mig. Jeg føler mig mega dårlig klædt på til at tage i Det Kongelig Teater. Jeg forstår ikke teknikken i dansen, så jeg forstår ikke, hvorfor danserne er dygtige. I Akademiet klæder vi folk på til kunstoplevelsen uden, at det skal være en skolemestring.

Du kan sammenligne Akademiet med Det Gamle Grækenland. Dengang kaldte man det også for Akademiet, når de satte sig ned og snakkede om kunsten. Tanken var, at man igennem uvidenhed skulle finde frem til viden. Det er det samme, vi gør her, fortæller Mikkel, der beskriver Akademiet som et dannelsesprojekt.

Programmet for 1. semester er lavet af Jonas Torstensen, der driver pladeselskabet ”Forlaget Kornmod”. Jonas Torstensen kommer oprindelig fra Åløkke. Men flyttede væk fra byen pga. kunsten. Udover at Mikkel og Mads håber på, at de med akademiet kan holde på de odenseanske kunstnere, så håber de på, at de kan få odenseanerne til at dyrke kunsten i Odense.