Direktøren for 'Spis! - Odense Food Festival', Tine Gudrun Petersen, er glad for, at mad tjener flere formål end blot overlevelse.

Mad er mere end den nødvendige føde. Mad er kultur, vaner og sanser. Derfor fortjener maden og måltiderne ifølge stifteren af 'SPIS! - Odense Food Festival' den ugelange hyldest, som går i gang på mandag.

”Vi definerer os ud fra den mad, vi spiser, og den måde vi tilbereder og serverer den på,” siger 36-årige Tine Gudrun Petersen, der kalder det en intim handling at spise sammen med andre.

”Vi udtrykker og bekræfter en masse værdier i den måde, vi spiser på. Tænk bare på, hvor kompliceret det kan være, når folk gifter sig, og familierne skal til at dele spisevaner,” siger Tine Gudrun Petersen, som i perioder selv har spist vegetarisk.

36-årige Tine Gudrun Petersen stiftede SPIS! - Odense Food Festival for fem år siden, fordi hun ville skabe et forum, hvor man kan diskutere råvarer, mad og måltider.

”Jeg blev overrasket over, hvor stærke reaktioner det kan vække, om man spiser kød eller ej. Og det er begge parter, som har stærke holdninger,” siger direktøren, som etablerede festivalen for fem år siden.

”Mad og fællesskabet omkring mad har altid betydet meget for min livskvalitet. Da jeg for 10 år siden fik min datter, blev det også vigtigt for mig at vide, hvor råvarerne kom fra, hvordan dyrene havde haft det, og om grøntsagerne var blevet dyrket og emballeret bæredygtigt,” siger Tine Gudrun Petersen.

I 2011 var hun med til at stifte Odense Fødevarefællesskab, og i efteråret 2014 kom hun med i daværende fødevareminister Dan Jørgensens måltidstænketank, der skulle være med til at udvikle den danske måltidskultur.

”Da tænketankens arbejde var slut, skulle jeg arrangere en folkehøring her i Odense. Da jeg så, hvor stor tilslutningen var fra både fødevarebranchen, økologerne, restauratørerne og almindelige forbrugere, tænkte jeg, at her lå et potentiale,” siger Tine Gudrun Petersen.

Uden at vide noget om at arrangere events, men med hjælp fra Odense&Co, gik hun i gang med at arrangere den første SPIS!-festival i 2015.

”Jeg kan godt lide at kaste mig hovedkulds ud i ting. Jeg vidste jo, at mad er et godt dialogværktøj, som kan nedbryde barrierer og binde folk sammen,” siger maddirektøren.

Tine Gudrun Petersen håber, vi begynder at tage os bedre tid til at spise.

Hun peger på, at det heller ikke behøver at være dyrt at deltage i festivalen, og nævner den 10 retters-menu til kr. 225,00, som Restaurant Fynboen i år har udviklet i samarbejde med Møntergården.

”Det bliver en rejse gennem tiden, hvor kokke og arkæologer serverer og fortæller om, hvordan de fynske råvarer og spisevaner har udviklet sig,” siger Tine Gudrun Petersen.

Udover at festivalen nu bliver afholdt for femte gang og er vokset i omfang alle år, er hun stolt over, at festivalen fortsat fokuserer på lokale råvarer og kvalitet.

”Vi præsentere både de nyeste tendenser og de autentiske danske fødevarer med meget dybe rødder i dansk tradition. Vi skal huske at holde fast i det gamle opskrifter, sørge for at udnytte de lokale råvarer, når de er i sæson, og snakke om, hvordan vi får bedre tid til at spise sammen, så vi kan sanse maden,” siger Tine Gudrun Petersen.

Læs mere om festivalen her.