M100 har fernisering på sine nye udstilling med den dansk-franske kunstner Al Masson fredag klokken 17. Her hans værk 'Elevation'.

Med støtte fra blandt andet Statens Kunstfond har det uafhængige udstillingssted M100 i Søndergade i over et år været med til at give Odense en profil indenfor samtidskunst.

I trange kælderlokaler mellem Sawatdee Thai Massage og Rafiq Ægte Tæpper i Søndergade tilbyder udstillingsstedet M100 nu på andet år odenseanere skiftende udstillinger med samtidskunst.

”Vi tilbyder vores gæster en mulighed for at få udvidet deres bevidsthed og sanse verden på en anden måde. Her er overskueligt og ingen lys og lygter, så man har ro til at se på værkerne og måske se sig selv på en ny måde,” siger de to stiftere af M100, Vivi Christensen og Mikkel Larris.

De ved godt, at deres skiftende udstillinger ikke tiltrækker publikum i tusindvis, men det er heller ikke meningen.

Tidligere har blandt andre engelske Justin Knopp - med kunstnernavnet Just Ink Knopp - fra kunstnerfællesskabet Blackwater Polytechnic udstillet sine værker på M100.

”Vores udstillinger er mega smalle - og det er mega fedt! Samtidskunst må gerne appellere bredt og være en kommerciel succes, men vi er sat i verden for at udstille eksperimenterende kunst, det sanselige og det usikre. Det andet må de store kunstmuseer og gallerierne tage sig af,” siger Vivi Christensen og Mikkel Larris fra M100, som i løbet af det første år har haft i omegnen af 1500 gæster.

”Et værks kunstneriske værdi måles ikke nødvendigvis i, hvor godt det sælger. Vi har en ambition om at udstille værker af kunstnere, der tør udfordre kunstbegrebet med en sanselig behandling af verden omkring dem,” siger de.

”Det kan være kunstnere, der arbejder eksperimenterende og performativt med maleriet, bruger audiovisuelle medier, programmerede videoværker eller sociale kunstneriske greb. Kunstnere der i sine værker, har en intention i kontakten til beskueren,” siger Vivi Christensen og Mikkel Larris.

M100, der har modtaget støtte fra Statens Kunstfond, Det Obelske Familiefond, Spar Nord Fonden og Odense Kommune, åbner i morgen sin nye udstilling med værker af den dansk-franske kunstner Al Masson.

Mikkel Larris og Vivi Christensen har etableret udstillingsstedet M100 for at give odenseanere mulighed for at opleve samtidskunst. Foto: Kirstine Mengel.
Mikkel Larris er uddannet på Det Fynske Kunstakademi i 1997 og bl.a. formand for Odense Kommunes billedkunstråd. Han har arbejdet med kunstformidling og kuratering i bl.a. DCK - Den Censurerede Kunstudstilling, Days of art and Love og Art&Science-udstillinger på SDU. Udstiller for tiden mest med kunstnergruppen QWERTY.
Vivi Christensen er uddannet på Det Fynske Kunstakademi i 2001. Bag sig har hun en række udstillinger i ind- og udland. Hun har tidligere været kurator og medinitiativtager i den kunstnerstyrede forening GRANAT og medinitiativtager til den kunstnerstyrede forening Kunstpatruljen.