20-årige Lui Larsen læser sine digte op på Boogies onsdag aften som en del af Spoken19 og har snart sin første digtsamling 'Oktoberdage' klar til udgivelse.

”Det var som en luge, der pludselig åbnede sig. Ordene og sætningerne strømmede bare ud. Alt var kogt og klart til at blive serveret," fortæller 20-årige Lui Larsen om dengang for to år siden på toget fra Paris til Amsterdam, hvor han begyndte at skrive digte.

”Jeg har tidligere lavet kortfilm, og jeg elsker at synge og spille guitar. Faktisk er jeg så glad for at synge, at jeg tit bryder ud i sang, når jeg går på gaden. Men med digtene kan jeg bare noget helt andet,” siger Lui Larsen, som blev student i 2017 og arbejder i H&M, når han ikke skriver digte i hånden.

”Et digt kan i nogle situationer mere end både film og musik. Jeg kan lege med ordene og skabe nogle billeder, som er stærkere. Digtene er min ting, min niche,” siger Lui, som optræder til Spoken19 på Boogies onsdag aften med i 20-25 digte og tre sange.

Lui Larsen læser digte og hører musik og lader sig ellers inspirere af at leve et almindeligt hverdagsliv. ”Jeg suger bare til mig af hverdagen og er aldrig rigtigt herre over, hvad jeg ender med at skrive,” siger han.

Lige inden han sprang på toget på Gard du Nord for to somre siden, havde han købt en Moleskin-notesbog, som på turen og i tiden efter blev fyldt med ord og sætninger.

”Jeg fandt ud af, at jeg med digtene kan fange nogle følelser, som jeg ellers ikke kan definere, selv om de altid har været der. Ved at få dem ned på papir, får jeg dem formuleret og formidlet. Jeg tror stadig ikke, jeg kan forklare alle mine følelser, men med digtene har jeg fået et sprog til at beskrive dem med,” siger Lui, som håber, han aldrig bliver færdig med at udtrykke sine følelser i digte.

”Jeg får aldrig skrevet den fuldendte sætning eller det perfekte digt. Det kommer heldigvis aldrig til at ske. Det er som et godt mysterium, som ikke må blive opklaret. Det er jagten, der er fascinerende. Jeg synes også, at jagten på lykke er sjovere end at finde lykken,” siger Lui Larsen, som godt ved, at det bliver vanskeligt at leve af at skrive digte.

”Det bliver benhårdt, og jeg skal hele tiden have småjobs for at kunne overleve. Men det gør ikke noget, jeg ikke bliver rig, så længe jeg kan få lov til at skrive om det virkelige liv,” siger den 20-årige digter, som bor hjemme hos sin mor lidt endnu, men gerne vil flytte til København på et tidspunkt.

'Kære Måne' er Lui Larsens eget favoritdigt, som han skrev, efter at have set film 'First Man' om månelandingen i 1969. ”Det handler om længsel, mystik og den uvished, vi alle lever i, men uden at give et svar,” siger han.

”Jeg håber, at jeg kan være med til at starte en digtertrend, så digte igen bliver rock'n'roll og populære som i 1980'erne med Michael Strunge, Søren Ulrik Thomsen og Dan Turell,” siger Lui Larsen, som ingen planer har om at tage en klassisk uddannelse.

”Jeg er bange for at blive skolet og miste min gnist og mit sprog. Så jeg tager den lange vej. Selv om det er helt til grin så mange digte, jeg har skrevet de seneste to år. Men det er min uddannelse. Jeg tror tit, at et digt er færdigt, men må skrive det om mindst ti gange til,” siger Lui Larsen, som har udviklet sin helt egen arbejdsmetode.

”Første trin foregår oppe i mit hoved, men der sker først rigtigt noget, når jeg begynder at skrive mine tanker ned på et stykke papir eller i min notesbog. Så sidder jeg og skriver om en masse gange. Først når jeg er tilfreds, finder jeg skrivemaskinen frem,” siger Lui Larsen, som har tre skrivemaskiner derhjemme og drømmer om at købe et eksemplar af den legendariske IBM-skrivemaskine med kuglehoved.

Lui Larsen tager først skrivemaskinen frem, når han har skrevet et digt færdigt i hånden.

”For mig er et digt først helt færdigt, når jeg har skrevet det på en skrivemaskine. Jeg kunne aldrig finde på at skrive digte på computer. De gange, hvor jeg har prøvet, er det blevet til nogle meget dårlige digte,” siger Lui Larsen, som allerede sidste år optrådte på spoken word-festivalen i Odense med sine digte.

Efterfølgende bad Odense Letbane ham skrive et digt til hvert af de 16 letbanetog, som efter planen skal trille rundt i Odense fra slutningen af 2021. Og så sent som i torsdags optrådte han på Bornholm som opvarmning for Folkeklubben.

”Jeg tror, at fasen, hvor ordene og sætningerne er oppe i mit hoved, er den vigtigste, og den ville blive ødelagt, hvis jeg begyndt at bruge en computer,” siger Lui Larsen, som heldigvis elsker at skrive i hånden.

”David Lynch har engang sammenlignet den kreative proces med at fiske. Jo længere, du tør gå ud på det dybe vand, jo større fisk kan du fange. Og jo mere, du fisker, jo flere fisk kan du fange. Jeg kan heldigvis mærke, at jo mere, jeg skriver, jo bedre bliver mine digte,” siger Lui Larsen.