35-årige Lasse Winkler ville have været skuespiller, men da han ikke kunne komme ind på skuespillerskolerne, tog han initiativ til at få skabt et musicalteater i Odense og lever nu af at være instruktør.

”Det er opslidende at arbejde freelance som instruktør og kunstnerisk leder uden fast indtægt. Men jeg kan bare ikke slippe det fællesskab, vi har, når vi skaber en forestilling sammen,” siger Lasse Winkler, som er kunstnerisk leder af Elite Teater og instruktør på musicalen Fame, der har premiere på Magasinet på onsdag.

Det var ikke meningen, at Elite Teater skulle være et musicalteater, men da Odense Musical Teater lukkede i 2010, var der pludselig et hul i markedet. "Musik og sang er emotionelt meget stærke virkemidler, så musicals er blevet vores niche," siger Lasse Winkler forud for premieren på Fame.

”Jeg er grebet af den rejse, vi som hold er på, fra vi mødes første gang måneder i forvejen, til vi spiller sidste forestilling. De færreste af os får penge for det, og de fleste kender ikke hinanden i forvejen,” siger Lasse Winkler, som er gift og har to børn.

”Så står vi der med vores personlige rygsække med erfaringer. Jeg vil ikke sige, de er tomme, men når vi mødes første gang, er de altid lukkede. Arbejdet med at få dem åbnet og få sat erfaringer og evner i spil er jeg dybt fascineret af,” siger Lasse Winkler, som er fra Seden og egentlig var en fodbolddreng, der blev lokket ind i teaterverdenen.

Foto: PR/Kim Kjærgaard Sørensen.

”Jeg var sådan en frisk fyr, der gik og sang på gangene. I 7. eller 8. klasse blev jeg spurgt, om jeg ville spille Prinsen i Snehvide på Fjordagerscenen. Siden har jeg aldrig rigtigt sluppet teateret,” siger han.

Han nåede dog at tage en handelsuddannelse, og i mange år arbejdede han som sælger af kontorartikler ved siden af at spille amatørteater. Undervejs forsøgte han tre gange at komme ind på skuespillerskolerne, men uden held.

High School of Performing Arts ligger ikke i New York, men i Magasinet, når Elite Teater de næste uger opfører Fame fra 1980. Foto: PR/Elite Teater.

”Så stod jeg der og var frustreret, for jeg vidste ikke, hvor man gik hen for at blive god nok til at komme ind på skuespillerskolerne. Jeg havde læst hos nogle erfarne skuespillere, men det var ikke nok,” siger Lasse Winkler, som nok var blevet afvist, men ikke havde mistet sit gå på-mod, så sammen med en god veninde tog han initiativ til at stifte Elite Teater i 2012.

”Langsomt blev jeg mere og mere interesseret i, hvad der skete uden for scenen. Da jeg som barn startede med at spille teater, kunne jeg kun se, at det var skespillerne, som leverede og fik klapsalverne bagefter. Jeg vidste slet ikke, der fandtes andre faggrupper på et teater,” siger Lasse Winkler.

Foto: PR/Kim Kjærgaard Sørensen.

I dag lever han af at arbejde freelance som instruktør, forestillingsleder og iscenesætter blandt andet på Elite Teater, Odense Sommerrevy og snart også Svendborg Teater.

”Da jeg spillede skuespil, havde jeg altid en masse gode ideer til instruktøren. I dag er det mig, der har den rolle, og det er både vildt fedt, men også angstprovokerende,” siger han.

På onsdag er der premiere på Elite Teaters ottende forestilling, siden teateret blev grundlagt i 2012. Foto: PR/Elite Teater.

”Førhen var jeg kun nervøs på mine egne vegne for, om jeg kunne huske mine replikker. I dag er jeg nervøs for alles præstationer forud for en premiere. Det hele falder jo tilbage på mig, hvis noget går galt,” siger Lasse Winkler, som dog ikke har tænkt sig at skrue ned for teatret.

”Jeg er ved at tage en diplomuddannelse i ledelse, kunst og kultur på scenekunstskolen. Jeg har virkelig mange ideer i mit hoved, jeg gerne vil realisere. Så selv om det kan være hårdt, er det også meget givende,” siger han.