”Butik Pulvis” giver nyt liv til ting fra afdøde. Nu udvider de butikken med et indendørs loppemarked i nabolokalet.

Kræmmerparret Christian og Johnna udvider deres lille genbrugsbiks ”Butik Pulvis” på Vesterbro. De har nemlig overtaget lokalerne efter genbrugsbutikken "Mormors Gemmer", som havde forretningen lige ved siden af "Butik Pulvis". Hvor ”Mormors Gemmer” i dag er at finde i Otterup, har ”Butik Pulvis” fået lidt flere kvadratmeter til alt det guld, som Christian og Johnna graver frem i dødsboer.

I dag har parret åbnet den nye butik, som de kalder ”Butik Lopperiet”. Her kan du få alt fra interiør til grydeskeer.

-  Hvorfor skal vi smide gryder i skraldespanden. Man kan selvfølgelig gå i Ikea for at købe nye og der er selvfølgelig alt det med design samt hvorvidt tingene er musselmalet eller ej. Men helt almindelige tallerkner og bestik, som er pæne, skal da også ud at have et liv, fortæller Johnna.

Ifølge de Johnna og Christian er det at være kræmmer en livsstil. Udover at have respekt for tingene, hander kræmmeriet også om at have respekt for stedet, hvor tingene kommer fra.

Populære potter og pander

Ord som genbrug, retro og vintage pryder guldskiltet, som står udenfor døren ved det nyåbnede ”Butik Lopperiet”. Bag døren åbner der sig et stort kræmmermarked med legetøj, nips, smykker, lampeskærme, værktøj, cykelgrej, billeder, vaser mm.

Ifølge de to kræmmere huser butikken alt det, som de ikke kunne have i ”Butik Pulvis”

Overfor disken med kasseapparatet har parret lavet en hylde med særlig efterspurgte varer. Det er dog hverken kongeligt porcelæn eller kunstmalerier, som står på hylden. I stedet er der en hel sektion med potter, pander, skeer, kaffemaskiner og alt hvad køkkenet kan begære.

- Vi oplever en ret stor efterspørgsel fra unge mennesker, som gerne vil købe brugt køkkengrej. Lige nu er jo en enorm tilflytning til Odense med studerende. De vil rigtig gerne have køkkengrej. Men de gider ikke betale kassen for det, mens de kun har en studielejlighed. Derfor har vi det her til billige penge, forklarer Christian.

Ligesom alle de andre ting i ”Butik Pulvis” og ”Butik Lopperiet” kommer køkkengrejet fra dødsbo. Her er kræmmerne boligens bedemænd, der tømmer og rydder op med respekt for de efterladte.

Nyt liv til de dødes ting

Tingene, som du ser i Christian og Johnnas sælger i "Butik Pulvis" og "Butik Lopperiet", har tidligere stået i hjem tæt på de to butikker. Men når ejeren af tingene er gået bort, hjælper kræmmerparret de efterladte med at tømme afdødes bolig.

- Det at tømme dødsbo er meget et tillidsspørgsmål. Folk åbner deres hjem, hvor vi ser både forsiden og bagsiden af en medalje. De skal kunne stole på os, lyder det Christian, der fortæller, at de ofte får fat på dødsboerne via. mund-til-mund-metoden.

-  Folk kender os. Det er ret ofte, at vi er ude ved familier flere gange, siger Johna.

Når det kommer til rydning af dødsbo har parret et særligt mantra.

- Det skal gøres ordentligt. Vi har selv prøvet at stå i en situation med en pårørende, som vi skulle tømme efter, som havde mødt en kræmmer, hvor det ikke blev gjort ordentligt. Prisen var for høj og det var urimelige vilkår, som vedkommende vil tømme det for. Hvis det er en lejet bolig afdøde har boet i, vil man jo eksempelvis gerne vil have ryddet til den første, så man ikke skal betale en ny husleje, forklarer Christian, der fortæller, at penge ikke er det vigtigste for parret.

- Man gør det, fordi man ikke kan lade være, siger Johna, mens Christian fortsætter

- At være kræmmer er en livsstil. Vi holder ikke fri. Det er et livsværk. Du kan se vores børn. De er pissetræt af os, for de har set på gammelt skidt hele tiden. Men sådan er det jo. Det gør man kun, fordi man ikke kan lade være, fastslåer han.

Ifølge Christian og Johna huser ”Butik Lopperi ” alt det, man ikke lige vidste, man manglede. Det er værktøj, møbler, tupperware, legetøj, køkkengrej, lamper, finurligheder og alt det der kendetegner et godt Lopperi.