Efter en karriere indenfor sygehusplanlægning trænger Jeppe Ottosen til at prøve noget nyt og åbner en specialbutik i Nørregade, hvor han vil lange håndplukket te over den håndslebne desk.

”Te kan give lige så store oplevelser som vin. En te kan smage fantastisk og være lige så kompleks som en god Bordeaux-rødvin. Og en te kan være så dårlig, at den river i gummerne,” siger 45-årige Jeppe Ottosen, som åbner tebutikken T House i Nørregade 15 på fredag 29. november.

Han er uddannet cand.scient.pol og har arbejdet med planlægning af sygehuse i 15 år, men trænger nu til at foretage sig noget helt andet.

”Jeg har arbejdet hårdt i mange år, og samtidig er de store sygehusbyggerier ved at være færdigprojekterede. Så nu vil jeg lave noget, jeg synes, er sjovt, og som er drevet af min passion for det gode liv,” siger Jeppe Ottosen, som elsker de fleste slags te, men især er begejstret for den indiske Assam-te, han har fået skaffet hjem.

”Den har nogle søde noter og et strejf af chokolade, som jeg godt kan lide. Assam forbinder man normalt ikke med den bedste kvalitet, men jeg synes, at mine kan noget særligt,” siger Jeppe Ottosen, som siden sin barndom har været optaget af god mad og gode råvarer.

Jeppe Ottosen foretrækker at brygge sin te på den asiatiske måde, hvor man bruger en lille kande, mange blade og kort trækketid.

”Det var nok lidt specielt at få kogt kalvetunge med flødepeberrod med i madkassen hjemme i Herning. Det er heller ikke sikkert, jeg forstod storheden dengang, men jeg blev opmærksom på god kvalitet i en tidlig alder,” siger Jeppe Ottosen, som siden sin barndom har drukket kvalitets-te og allerede i gymnasiet begyndte at samle på vin sammen med en kammerat.

”Det var økonomisk hårde tider herhjemme i slutningen af 1980'erne og begyndelsen af 1990'erne, så for relativt små penge kunne vi købe store Bordeaux-vine,” siger Jeppe Ottosen, som siden har haft et passioneret forhold både til te og vin.

Udover frisk grøn og sorte te sælger Jeppe Ottosen også presset og fermenteret te.

”Men der er vinforretninger nok i Odense og ingen forretninger, der udelukkende sælger te,” siger Jeppe Ottosen, som vil forhandle te fra enkeltmarker og gerne sidestiller te med vin.

”Som med vin taler man om hvilket terroir, tebuskene gror i, og te kan variere lige så meget i smag fra år til år som vin,” siger han og nævner, at få hundrede gram håndplukket, fermenteret, presset te kan koste 20.000-30.000 kroner.

For at kunne tale om de forskellige smage indenfor te har branchen udviklet sit eget hjul med smage.

Han peger imidlertid også på, at god te ikke behøver at være dyr, og at man kan vinde megen smag alene i bryggeprocessen.

”Ved at opbevare sin te i den rigtige beholder og bruge noget ordentligt vand, kommer man langt,” sige temanden, som anbefaler, at man filtrerer sit vand for kalk og opbevarer sin te i en luft- og lystæt beholder.

T House får til huse i stueetagen i det nyrestaurerede Kurvemagerhuset,som blandt andet er bygget af egetømmer fra 1500-tallet.

Han glæder sig til at åbne sin butik i det nyrestaurerede Kurvemagerhuset og frygter ikke konkurrencen fra andre butikker eller fra nethandlen.

”Jeg sælger en helhedsoplevelse, som man ikke kan finde andre steder i byen. Og på internettet kan du jo ikke klikke dig til den duft, du møder hernede,” siger Jeppe Ottosen.