Sammen med fire gode venner har Jamie Gregson i to år drevet Café Kosmos i centrum. Selv om deres café er både vegansk og økologisk, har han intet imod folk, der spiser kød og drikker mælk.

”For mig er det ret simpelt. Veganisme er ingen religion, men en livsstil, og jeg blander mig ikke i andres livsstil. Derfor kunne jeg heller aldrig finde på at pege fingre ad dem, som spiser kød og ost,” siger 24-årige Jamie Gregson, som selv har været vegetar i otte år og veganer de seneste fire.

Café Kosmos er kendte for deres wraps og for deres burgere.

”Men tag ikke fejl. Jeg er veganer hele vejen og spiser hverken kød, fisk, ost, honning eller æg. Jeg drikker heller ikke mælk eller går i læder. Hvis nogen vil diskutere mine valg, så vil jeg meget gerne det, men det er ikke mig, der tager initiativet,” siger Jamie Gregson, som derimod er glad, hvis han kan motivere andre til at leve mere bæredygtigt.

”Det er også vores mission med Café Kosmos. Vi vil gerne inspirere vores gæster ved at vise dem vores livsstil,” siger Jamie Gregson og peger på, at veganisme rammer ind i tre af tidens store dagsordner.

”Veganisme taler til så mange, fordi den både er svaret på problemer med dårlig dyrevelfærd, vores egen individuelle sundhed og hensynet til miljøet og klimaet,” siger Jamie Gregson, som selv blev vegetar og siden veganer primært på grund af de miljømæssige aspekter.

”Jeg har altid vært lidt angst for klimaforandringerne,” siger han og glæder sig over, at han ved at etablere Café Kosmos med sine venner har fundet et arbejde, hvor han efter sin egen mening kan gøre en forskel.

Jamie Gregson holdt op med at spise kød for otte år siden og droppede mælk, æg og honning for fire år siden.

”Jeg har altid ønsket mig et job, som jeg kan stå 100 procent inde for. Det kan jeg her,” siger Jamie Gregson, som begyndte at hænge ud på Ungdomshuset i Nørregade som 16-årig og deltage i Folkekøkkenet hver torsdag både som gæst og siden som kok.

”Folkekøkkenet skulle være for alle, så vi lavede vegansk mad, og det blev en stor succes. På et tidspunkt sagde vi til os selv, at det kunne være mega fedt, hvis vi kunne leve af det. Derfor lavede vi Café Kosmos,” siger Jamie Gregson.

Han driver Café Kosmos sammen med sine to tidligere undervisere fra Folkekøkkenet, Helle Vølund Spange og Theis Steensen, samt vennerne Henrik Camillo Halle og Mie Rosenkilde.

Inden de åbnede, prøvede de deres koncept af blandt andet på Havnekulturfestivalen, og netop cateringdelen og deres netværk indenfor kulturlivet er i dag en af årsagerne til, at Café Kosmos har overlevet og sidste år gav overskud.

Café Kosmos holder til i Lottrups Gård få meter fra gågaderne i centrum, hvor de fem ejere har indrettet deres café med genbrugsmøbler og upcyclede stole og borde.

”Det er en bølge, der er vokset lige siden. Vi elsker selv kultur og kan godt lide at samarbejde med festivaller som Heartland og Havnekulturfestivalen og kulturinstitutioner som Momentum og Dynamo,” siger Jamie Gregson, som håber, at Café Kosmos det kommende år får tid til at udvikle sit menukort og deltage i nogle flere festivaler og events.

”Vi er nået langt på to år, men det er også en meget hård branche at være i. Vi har knoklet nogle gange op mod 70 timer om ugen, og selv om vi får en beskeden løn, vil vi gerne have lidt mere fritid fremover,” siger Jamie Gregson.