I en tid med forandringer, midlertidige løsninger og hurtige opdateringer er tatoveringer - ifølge én af folkene bag HCA INK-tattoofestivalen - blevet en modpol, fordi man ikke kan få dem lavet om sådan uden videre.

”Jeg tror, at der er mange grunde til, at man får sig en tatovering. Én af grundene er, at man ikke umiddelbart kan fortryde den. I dag er alt så flygtigt, og derfor tror jeg, at folk synes, det er fedt at have en tatovering, der aldrig forsvinder,” siger 49-årige Jakob Schultz, der for anden gang er med til at arrangere HCA INK-tattoofestivalen i DOK5000 sidste weekend i august.

”Sidste år havde vi omkring 2000 gæster på to dage. Tatoveringer er blevet mere mainstream. Tidligere var det mere nichepræget i bestemte kulturer. I dag ser man alle typer af mennesker få en tatovering, og alene i Odense er der vel 15 tattoo-shops,” siger Jakob Schultz.

Han er uddannet journalist, har skrevet to bøger om tatoveringer og siden 2012 været med til at promovere tatovering både som håndværk og kunst. Men først for nogle år siden fik han selv lavet en tatovering.

”Man kan godt være fascineret af tatoveringer og tatoveringens historie uden selv at have én. Jeg tegnede meget som ung, og siden slutningen af 1980'erne har jeg været en del af metal-musikmiljøet, hvor der også er mange tatoveringer. Men jeg kan godt lide at tænke grundigt over tingene, og først fornylig var jeg klar til projektet,” siger Jakob Schultz, som har fået lavet en stor blæksprutte, der bevæger sig op af det ene ben og op over ryggen, hvor den trækker et skib ned.

Netop fordi man godt kan være fascineret af tatoveringer, uden selv at være dekoreret, har folkene bag HCA INK bestræbt sig på at lave en festival, hvor der også vil være en del at se og høre på for nysgerrige.

Nysgerrige i alle aldre er velkomne til HCA INK. Foto: PR/HCA INK - Jeanette Eggers.

”Der vil være flere end 100 tatovører, som man kan blive tatoveret hos, eller hvor man kan stå og kigge på, hvis man ikke vil tatoveres. Og hvis man er i tvivl om, hvilken stil man vil tatoveres i, er der gode muligheder for at få sig et overblik og tale med én af de mange tatovører om sin idé,” siger Jakob Schultz og nævner som eksempel stilarten Neo Traditional, som er blevet meget populær de senere år.

”Hvor Old School-stilen med sine klassiske sejlskibe, ankre og hjerter gør brug af få, bestemte farver, er der i Neo Traditional arbejdet mere med farverne og mere kreativt med motiverne som en videreudvikling af Old School,” siger Jakob Schultz.

Stemningsbillede fra sidste års blækfestival. Foto: PR/HCA INK - Jeanette Eggers.

Han var i 2015 med til at starte Prison Ink Tattoo Festival i Fængslet i Horsens og blev på den baggrund spurgt af Morten Jørgensen fra Søhus Tattoo, om han ville være med til at åbne en festival i Odense.

”I Horsens har vi fordoblet besøgstallet på få år, og det håber vi også på sker i Odense. I år har vi udvidet HCA INK til at vare tre dage, og undervejs vil der være et større motorcykeltræf nede ved DOK5000,” siger Jakob Schultz.

”Vi forsøger at lave en meget uformel og afmystificerende festival, hvor alle er velkomne til at komme og se nogle af de dygtigste tatovører arbejde med de forskellige stilarter og samtidig hygge sig med lækker streetfood, øl og drinks,” siger Jakob Schultz.