Odense har fået en ny festival. Den hedder Imparium Festival. Udover at være Danmarks billigste festival, vil Imparium Festival styrke Odense som studieby.

Den 19. september kommer der en ny festival til Odense. Billetten koster 100 kroner, mens mad og drikke kan købes for 30 kroner pr. enhed. Festivalen er uden tvivl Danmarks billigste festival.

Men ifølge festivalarrangørerne taler Imparium Festival en større sag i byen end bare billige bajere og livemusik. Imparium Festival skal nemlig kaste glans over en ny studieplatformen Imparium.com. En ny formidlingsportal, hvorigennem studerende kan løse opgaver for virksomheder over hele verden.

-  I stedet for at man som studerende skal stå på tanken for at tjene sine penge, så kan man løse projekter for virksomheder over hele verden, fortæller festivalarrangør Morten Monin, som står bag platformen Imparium.com.

Med portalen og festivalen vil han styrke Odense som uddannelsesby.

Bedre forhold til studerende

Ifølge Morten er vi i Danmark slemme til at nasse på de studerende, når det kommer til gratis arbejde. Han fortæller nemlig, at mange studerende arbejder frivilligt for at kunne opbygge den erfaring, som deres første job kræver.

- Vi vil give de studerende en højere markedsværdi. Mange virksomheder vil gerne have unge med erfaring. Den nød har vi knækket ved Imparium.com, idet de studerende kan løse projekter for mange forskellige virksomheder, forklarer han.  


Morten fik idéen til den internationale platform efter at have undervist mange år på Syddansk Erhvervsskole, Tietgen, Erhvervsakademiet Lillebælt og Syddansk Universitet. Hurtigt fik han Peter Wind Spenner med på projektet, der i dag er webudvikler på Imparium.com.

Sammen driver de virksomheden, som du finder ovenpå Nærbutikken I Bellinge. Ligesom den lille kiosk er fyldt til randen med slik, er Imparium.com ifølge Morten fyldt med godter til de studerende.


Udover at det er gratis for studerende at tilmelde sig platformen, så skal de studerende mindst have 100 Euro for at lave et projekt eller en opgave for en virksomhed. Planen er nemlig, at Imparium.com skal være en virksomhed med et socialt sigte.

- Alle pengene kommer til at gøre vores platform bedre i forhold til de studerende. Halvdelen af overskuet bliver sat i en fond, som de studerende kan søge penge i, siger Morten og uddyber
- Så hvis du som studerende har en god idé, så vil du kunne søge om penge til projektet. Du kan også søge midler, hvis du skal til udlandet, fortæller han.
Hvor studerende kan være medlem af Imparium.com gratis, så skal virksomheder betale et beløb for at kunne slå projekter op på sitet. Når man er færdiguddannet, må man ikke længere være en del af platformen.

-    Vi hedder Imparium, som betyder forskel. Vi vil gerne give de studerende en platform, hvor de ikke skal konkurrere med folk, der er færdiguddannet. Vi vil gerne udligne forskellen mellem virksomheder og studerende, siger Morten.

Siden Imparium startede i november sidste år, har de over 50 virksomheder og lige nu et par hundrederne studerende tilknyttet platformen. Sammen vil de sætte fokus på platformen med den nye festival Imparium Festival.

En festival alle har råd til

Når uddannelsesinstitutionerne starter i september, fyrer Imparium op for en ny festival i Danmark. Den afholdes på dyreskuepladsen, hvor alle er velkomne. Men ifølge festivalarrangørerne er Imparium Festival lavet så studerende har råd til at være med, men alle er velkommen til festivalen.

-    Vi arbejder for at hjælpe studerende. Derfor koster de kun 100 kroner at komme ind. Alt på pladsen koster 30 kroner, så alle har råd til at være med på Imparium festival siger Morten.

Selvom festivalen er billig, vil der komme et mindre overskud, hvis der bare møder 5000 festivalgæster ind på dyreskuepladsen – og det satser de på.

Om det overhovedet er muligt pga. Covid19 at samle så mange mennesker på dyreskuepladsen til september er ikke til at vide endnu. Men ifølge de to arrangører følger de udviklingen på Covid19 nøje.

-Vi er opmærksomme på coronavirussen, men satser på, at alt er tilbage til normalen på tidspunktet for afholdelsen af Imparium Festival. I det uheldige tilfælde, at festivalen må aflyses, får folk selvfølgelig pengene tilbage. Dette gælder også 10-turs klippekort købt i forslag, garanterer Morten.

På plakaten står navne som The Blues Brothers Souvenir Show, Keen On Queen, The Ragtops, Trailerpark: Jesus, Pet The Camel, Fennec On Fire og DJ Moninja. Navne man ikke nødvendigvis forbinder med studerende født i nullerne.

-   Vi tiltrækker ikke navne som Ed Sheeran eller Robbie Williams. Vi tiltrækker ikke en masse turister til Odense. Men det bliver en bedre studieby. Vi ser os ikke som en konkurrent til byens andre festivaler. Men vi ser os som et alternativ.  
-   Bandet Keen on Queen er valgt er ud fra den Queenfilm, der kørte sidste år, som har fået en kæmpe succes. Der er rigtig mange unge mennesker, der tænder på det. Derudover har vi fået 3 unge bands fra Kansas City, som blandt andet består af studerende, fortæller Morten.

Ifølge festivalarrangørerne skal Imparium Festival ikke kun være en festival i Odense. Næste år vil man formentlig se Imparium Festival i Slagelse, Kolding, Esbjerg, Åbenrå og Herning.