Irina Antonescu er ph.d.-studerende på SDU og mener, at psykedeliske stoffer kan være med til at løse den vestlige verdens mentale sundhedskrise. Under titlen 'Psychedelics Beyond Flower Power' holder hun i aften foredrag på Studenterhuset.

”Vi befinder os midt en mental sundhedskrise, som vi har svært ved at komme ud af. Mange lider af depression, angst eller stofafhængighed, og vores bedste svar er antidrepressiva i forskellige kombinationer, som kan have en masse bivirkninger eller bare slet ikke virke,” siger 30-årige Irina Antonescu, som er uddannet farmaceut og til efteråret afslutter sin ph.d. på SDU.

”Måske vi skal begynde at opfatte bevidsthedsudvidende stoffer mere seriøst. Flere forskere peger på, at psykedeliske stoffer i kombination med psykoterapi kan have en bedre og længerevarende effekt, blandt andet fordi man behandler selve årsagen og ikke bare symptomerne,” siger Irina Antonescu, der kom til Danmark fra Rumænien som 25-årig.

Irina Antonescu kom til Danmark som 25-årig fra Rumænien, hvor forskning ikke bliver prioriteret lige så højt som i Danmark.

Hun har interesseret sig for kemi og psykedeliske stoffer, lige hun som teenager begyndte at læse bøger af forfattere som Hunter S. Thompson, Aldous Huxley og Anthony Burgess, der alle havde et afslappet forhold til narkotika og bevidsthedsudvidende stoffer.

”Jeg er fascineret af, hvad der sker, når kemi og psykologi mødes. Desværre blev mange psykedeliske stoffer indtaget helt forkert 1950'erne og 1960'erne, og derfor har de sådan et kontroversielt ry i dag,” siger hun og peger på, at stofferne i nogle tilfælde er nogle af de mest kraftfulde, der findes.

”Man skal ikke spise psilocybinsvampe og gå til festival. Hvis man vil bruge psykedeliske stoffer i behandlingsmæssig sammenhæng, skal det ske under trygge forhold og i en terapeutisk setting,” siger hun og håber, flere forskere vil begynde at forholde sig videnskabeligt til de bevidsthedsudvidende stoffer.

Poster paint swirled into a fantastic psychedelic pattern with loads of bright rainbow colors
Photo by Sharon McCutcheon / Unsplash

”De fleste psykedeliske stoffer er forbudte i mange lande, og derfor er der ikke blevet forsket særligt massivt i deres gavnlige virkninger,” siger Irina Antonescu.

Hun glæder sig over, at Heartland Festival i år præsenterer en talk med den danske psykiater og hjerneforsker David Erritzøe. Med henblik på at kunne behandle folkesygdomme som depression, stress og angst har han gennem flere år forsket i stoffer som psilocybin, som findes i svampen spids nøgenhat, og det plantebaserede stof DMT, der findes i ayahuasca-drikken.

”Hvis vi med hjælp fra psykedeliske stoffer, taget under de rette omstændigheder, kan komme til at arbejde med vores underbevidsthed, så kan vi gøre store, mentale fremskridt,” siger Irina Antonescu, der i aften holder foredraget 'Psychedelics Beyond Flower Power' på Studenterhuset.

Irina Antonescu har boet i Odense siden 2014 og elsker atmosfæren og den udvikling, byen er inde i: ”Odense vokser og vokser og bliver bare mere og mere cool. Her sker så meget kulturelt, at jeg nogle gange bliver ramt af frygten for at gå glip af noget”.