På en eng mellem Ringvejen og Friluftsbadet dyrker 25 medlemmer en have i fællesskab.

Fælleshaven Rubra giver udbytte året rundt i form af gulerødder, nærvær, fennikel og omsorg for hinanden.

Dagens høst af løg, gulerødder, porrer og rødbeder.

”Det sker noget med os som mennesker, når vi går herude og arbejder sammen. Vi har et fælles ansvar for at passe haven, og mens vi går og hakker og luger, ser vi hinanden i øjnene,” siger formanden for bestyrelsen for Fælleshaven Rubra, 44-årige Jacob Guldin.

Han var med til at etablere haven i 2015, hvor bedene sidst blevet kørt igennem med fræser. Siden har jorden fået lov til at udvikle sin egen porøse struktur, som planterne og indimellem også muldvarpe og mosegrise trives i.

Bierne har også taget Rubra og solsikkerne til sig.

”Jorden er fantastisk herude, så vi passer godt på den. Når vi luger og hakker, lader vi ukrudtet ligge som overfladekompost, men vi gøder ikke,” siger Jacob Guldin fra fælleshaven, hvis navn stammer fra gruppen af blod-ege, Quercus Rubra, som står i midten af lysningen

Fælleshaven består af 17 bede og en skovhave, hvor der også er ved at blive etableret bede med træer, buske og urter. Bedene bliver tilplantet, passet, luget, hakket og høstet af de 25 familier og husstande, som er medlem af foreningen bag fælleshaven.

Overfladekompostering ved den bredbladede persille.

”Vi er delt op i grupper, som har hver deres specifikke ansvarsområder. Grupperne er så små, at vi lærer hinanden at kende, og alligevel så store, at man godt kan tage på ferie i fire uger, uden at haven gror til,” siger Jacob Guldin, som til daglig er ansat på Kold College som faglærer, men for tiden er udlånt til Odense Kommune som skolehaveleder.

”Jeg er meget glad for natur og haver, selv om jeg først for alvor kom i gang som voksen. Jeg var i slutningen af 20'erne, da en kæreste forslog, vi købte en kolonihave. Det var en fantastisk beslutning. Pludselig blev mine minder fra mine bedsteforældres køkkenhave vakt til live, og jeg kunne genkalde mig smagen af nyopgravet gulerod,” siger Jacob Guldin.

Jacob Guldin med fælleshavens stærkeste våben mod ukrudt; hakkejernet.

Siden gik han i voksenlære som anlægsgartner og fungere nu både som almindeligt medlem, formand og ham, der ved en masse om jordbrug.

”Vi bruger alle sammen Rubra som et læringsrum, hvor vi drager os nogle erfaringer, uanset hvor meget vi ved om køkkenhaver. Selv om vi har en travl hverdag, er Rubra et afstressende sted. Når man står herude og hakker, bliver verden bare dybere,” siger Jacob Guldin.

Tomatplanterne gror godt i skovhaven.

Der er for tiden ingen venteliste til Rubra, hvor det koster 200 kroner at blive medlem og 400 kroner om året i kontingent.

Man kan læse mere om Fælleshaven Rubra her!

Fælleshaven Rubra blev etableret i 2015 og åbnede i 2016.