66 årige Helge Munk har haft masser af succes i erhvervslivet og har en pengetank med et pænt beløb, men han vil ikke slippe arbejdet med at hjælpe unge mennesker med at starte virksomheder op.

”Jeg er ked af, at vi måtte udskyde vores aftale. Men der var en kapitalfond i London, som gerne ville investere 2 millioner euro i en af de virksomheder, jeg er med i. Så jeg var nødt til at tage afsted,” siger 66-årige Helge Munk.

Sidste år blev han kåret som årets business angel i Danmark, og listen i Det Centrale Virksomhedsregister over de virksomheder, han er - eller har været - med i, er laaang.

Helge Munk er for tiden travlt beskæftiget med de odenseanske virksomheder Morning Train, QuadSAT og Lorenz Technology.

”Jeg kan ikke lade være. Det giver mig en masse energi at være sammen med unge, driftige iværksættere, der er villige til at gå den ekstra mil,” siger Helge Munk, som selv for alvor brød igennem i erhvervslivet med sit Munk IT, der fra 1993 til 2005 voksede fra tre til 230 medarbejdere.

”Når jeg arbejder sammen med unge iværksættere prøver jeg at stimulere deres passion og engagement. De er tit superoptimistiske, og det er nok også nødvendigt i startups, men jeg beder dem også om at være realistiske,” siger han.

”Heldigvis er de glade for at have mig med om bord. Jeg tror, de er glade for, at gammelfar hér kan se de trusler, der er i alle brancher,” siger Helge Munk, som altid er klar til at blive forstyrret.

Han er født på Bornholm, hvor hans far var skomager. Men da familien skulle til at leve godt af faderens håndværk, begyndte de italienske skofabrikker at pumpe sko i høj kvalitet til lav pris ud på det europæiske marked. Derfor måtte forretningen lukke, og familien flyttede til Odense, hvor faderen fik job på Tiger Sko.

De unge iværksættere må gerne kalde Helge Munk for gammelfar, så længe de følger hans råd.

”Det var disruption på den hårde måde,” siger Helge Munk, som udover at sidde i bestyrelser og være mentor har brugt de seneste mange år på at opbygge et iværksætterhus i tre etager i Hjallese.

Men selv da Munk House, der rummede 20 virksomheder, brændte i april, valgte Helge Munk at glæde sig over de resultater, virksomhederne havde opnået inden branden.

”Min glæde ved at eje og drive Munk House bestod ikke i at være pedel og vicevært, men i at hjælpe virksomhederne. Det behøver jeg ikke et stort hus for at kunne, jeg kan bare køre rundt til dem i min bil,” siger Helge Munk, som i årevis har kæmpet for, at Odense ville indse, at den skulle blive til en videnby.

Helge Munk har været med siden dengang, IT blev kaldt edb og data.

”I alt for mange år blev betydende folk her i byen - både erhvervsfolk og politikere - ved med at tro, at vi kunne blive en industriby igen. De bevarede en industritankegang, hvor det handler om at blive bedst til at producere billigst og mest rationelt uden nødvendigvis selv at udvikle eller opfinde. Men vores fremtid ligger jo i at være en videnby,” siger Helge Munk.

”Derfor er jeg en glad mand i disse år. Der skyder virkeligt mange videnarbejdspladser frem. Og ejerne tænker anderledes. De er innovative og er ikke bange for at dele viden med andre i branchen. Der er jo heller ingen, der har fået mindre viden af at dele den med andre,” siger Helge Munk, som gerne omtaler sig som gammelfar.

”Det er vigtigt for mig, at jeg ikke ender som en sur, gammel mand, der brokker sig, uden selv at gøre noget,” siger han.