Selvom Odense er rodet med vejarbejde og nybyggeri, så skal vi være glade for kaosset. Odense Architecture Festival sætter fokus på en by med forandring.

Spærrede veje, byggelarm og omkørsler. Lige nu er Odense i gang med en byforvandling. Og den skal vi omfavne fremfor at skælde ud. For det at byen spræller og sparker byder på overraskelser og nye sanseoplevelser. Sådan lyder opfordringen fra Pil Lindgreen, der står bag Odense Architecture Festival, som kører lige nu i Odense.

Gennem byvandringer, filmvisninger, foredrag og udstillinger stiller festivalen skarpt på velfærdsbyen i forandring. Velfærdsbyen er byen udenfor vores dør: byen der er indrettet de sidste 70 år under velfærdsstatens præmisser, med skoler, sportshaller, biblioteker, offentlig transport, bilgader og legepladser. En by, vi måske ikke tænker så meget over, før et letbanebyggeri spærrer vores vej til og fra arbejde eller et nyt boligkompleks skæmmer vores vante udsyn.

Hvordan kan spærrede veje og byggerod være noget positivt?

- Når vi færdes i byen, går vi efter nogle vaner. Vi bevæger os i faste ruter, når vi skal på arbejde og i skole. Men når byen forandrer sig, forstyrrer byen de vaner, så vi ikke får lov til at opfører os, som vi plejer. Odense spræller og sparker lige nu, og det giver nye oplevelser. Udover at snakke om Odenses forvandling, så tager vi på festivalen ud og oplever dem med kroppen bl.a. igennem byvandringer i byen, sammen med arkitekter, forskere og byplanlæggere.  Det må godt skubbe til vores vante forestillinger om, hvilken slags by Odense er.

Jeg kan selv godt lide at befinde mig i den her forvandling, som sker lige nu i Odense. Byen skifter ansigt med nye bygninger, letbane og grønne områder. Det er ikke alt det nye, der er godt. Men det er enormt dejligt at se, at der foregår en masse omkring os. Det kommer vi til at se tilbage på som en særlig periode at være odenseaner i.  Og det er vigtigt at nyde det. For lige om lidt, så har de lukket alle de huller i vejene, som vi går og snubler over. Og så er byen blevet en fast form.

Hvad er det arkitektur gør ved os?

-Vi er omgivet af arkitektur, fra vi lukker øjnene op om morgenen til vi lukker øjnene i om aftenen. Den påvirker os hele tiden uden, at vi tænker over det.

Om vi har haft en god dag eller en dårlig dag, når vi går på arbejde kan afhænge af, hvordan vores rejse har været fra vi går ud af døren til, vi når frem. Kører vi igennem et smukt område med en varieret levende gade, skøn natur, eller kører vi igennem et støjende område? Føler vi os trygge? Velkomne? Måden, byen er indrettet på, påvirker vores ikke bare vores humør, men alle vores livsvilkår.

Hvad skal Odense med en arkitekturfestival?

-For Odense er det oplagt at have den nu, fordi der sker så meget i byen. Og vi skal snakke med hinanden om forandringerne. Nyde dem, men også undre os og stille krav. Derfor gør vi os også umage på festivalen med at få flere perspektiver på byforandringen. Ex. har Odense en ambition om at være Danmarks grønneste storby. På festivalen kommer vi med internationale eksempler på, hvad det kan betyde fra andre storbyer. Og vi kigger tilbage på Odenses egen arkitekturhistorie og lærer af den.

Hvad synes du er det vigtigste Odense skal tænke på, når det kommer til arkitektur og forvandling af storbyen?

- Kvalitet og menneskelighed. Nutidens byggeri skal vi også kunne være bekendt om 200 år. Men jeg håber også, at der kommer til at være et fortsat element af overraskelse. Odense må ikke bygge sig selv til, så man mister bygninger som ikke med det samme bliver i istandsat eller brugt til noget. Vi skal ikke være så bange for pauser. Derfor behøver vi ikke pudse alting til og gøre det færdigt på én gang. Vi skal huske at give plads til rodet og kreativiteten.

Arrangørerne bag Odense Architecture Festival: Mira Erik og Pil Lindgreen. Fotos: Odense Architecture Festival

Odense Architecture Festival

Mira Erik og Pil Lindgreen er arrangørerne bag Odense Architecture Festival, som kører for 3. år i træk. Arkitekturfestivalen er en søsterfestival til 2 andre festivaler (Aarhus og København), hvoraf arkitekturfestivalen i København startede for 6 år siden. Festivalen plejer normalt at køre i foråret, men pga. covid19- situationen er festivalen flyttet til oktober, hvor den kører til og med i dag. På festivalen har du bl.a. kunne komme bag kulisserne i Odense Koncerthus, tage på byvandring i Odenses grønne bydele, høre historien om folkedesignet bag et af Danmarks mest kendte møbelmærker FDB og debattere fremtidens arkitekturstrategi for Odense og meget mere.