OFF Odense International Film Festival vil gerne være en del af Odenses kulturliv året rundt - med festivalen i august som fyrtårnet, der lyser i alle tolv måneder. I morgen offentliggør festivalen årets kunstneriske profil.

”Vi er jo ikke et event, men en bevægelse, og det er ikke kortfilmen som genre, der er det vigtigste, men det, som kortfilmene fortæller os,” siger Birgitte Weinberger, leder af OFF Odense International Film Festival siden 2009.

Dengang var der mellem 3000 og 4000 besøgende til festivalen, sidste år var der 30.000, som tog i biffen og så film, der højest må vare 30 minutter, og som oftest bliver introduceret af instruktøren selv.

Foto: Odense International Film Festival/Line Svindt.

”Filmene er som hjernemassage, de udvikler vores empati og giver os et nyt blik på verden. I stedet for at sidde derhjemme alene og fare vild på Youtube og Netflix, ser vi filmene skulder ved skulder og kan diskutere videre ude på pladsen, når filmen er slut,” siger hun og peger på, at kortfilm kan noget helt specielt.

”Kortfilm er typisk meget intense og måske mere utæmmede end almindelige spillefilm, som kan tage flere år at planlægge, finansiere, indspille og producere. En kortfilm koster meget mindre og kræver ikke den samme planlægning,” siger Birgitte Weinberger.

”Derfor er kortfilmen både en træningsbane for instruktørtalenter, som er på vej frem, og en legeplads for etablerede filminstruktører, som i det korte format kan eksperimentere og fortælle måske mere samfundsrelevante historier,” siger festivallederen.

Foto: Odense International Film Festival.

Hun elsker de barske fortællinger fra fremmede lande, men også er begejstret for den bølge af film om mere nære emner, som er på vej.

”Vi ser nu en del film, som kredser om helt almindelige familietemaer, og det gør ikke nødvendigvis dramaet mindre. Men mange af de bedste kortfilm, uanset deres oprindelse, beskæftiger sig faktisk med universelle forhold, som kan røre eller overraske os,” siger Weinberger, som gerne vil have flere gæster til at besøge OFF Odense International Film Festival, men ikke for enhver pris.

”Vi vil gerne være verdens bedste kortfilmfestival, men væksten skal komme i et tempo, hvor kvaliteten følger med. Vores fokus er på selve festivalen i august, men vi vil gerne have OFF til at være synlig året rundt - med festivalen er et fyrtårn, der lyser resten af året op,” siger 41-årige Birgitte Weinberger.

Foto: Odense International Film Festival/Rico Feldfoss.

Hun er cand. mag. i dansk og kultur og er selv mere interesseret i historier og fortællinger generelt end i film som genre.

”Jeg ser rigtigt mange film, men er hverken filmnørd eller filmhistoriker. Og det er jeg glad for, for så har jeg publikums blik,” siger Birgitte Weinberger, der som barn hørte lydbøger.

”Jeg havde ikke et vågent øjeblik, hvor jeg ikke hørte lydbøger. Jeg har nok altid været fascineret af fortællinger, fordi de udvikler os, gør os klogere på os selv, og gør os i stand til at møde os selv på en ny måde,” siger hun.