Spoken word-festivalen Spoken19 til august bliver endnu mere musikalsk end tidligere, men det talte ord er stadig i fokus, forsikrer lederen af festivalen.

”Musikken kan være med til at nedbryde en barriere. Når tekst og ord spiller sammen med musik, opnår man en anden sanselighed. Pludselig står man måske og lytter til noget poesi eller noget lyrik, man ikke ville have overværet, hvis der var tale om en mere traditionel oplæsning,” siger 40-årige Betina Følleslev, som har været leder af Spoken-festivalen siden 2013.

Katinka på dette års Heartland-festival. Foto: Hans kristian Hannibal-Bach.

Et af årets højdepunkter bliver ifølge arrangørerne en koncert med Katinka og strygerensemblet Who Killed Bambi, specialudviklet til Spoken19. Desuden kommer Nikolaj Nørlund, forfatter Lone Hørslev og komponist Jesper Mechlenburgs projekt Uhørt samt Vi Sidder Bare Her med Jørgen Leth og Mikael Simpson.

”Men der bliver selvfølgelig også masser af ord, fortællinger, lyrik, artist talks, comedy, rap, poetry slam, retorik battle, monologer, ordsaloner, film og readings,” siger Betina Følleslev, som ser frem til at høre en masse holdninger og gerne med politisk indhold.

40-årige Betina Følleslev, der har stået i spidsen for spoken word-festivalen siden 2013, kalder sig selv for kulturproducent. Hun er bachelor i filosofi og designkultur og har en kandidatgrad i designledelse. "Kultur må gerne være sjovt, men vi gør det ikke bare for sjov."

”Det er jo det, kunstnere gør. De kommenterer samfundet og den tid vi lever i. De kan komprimere komplekse problemstillinger og gøre dem lette at forstå, uanset om det er i form af digte eller rap,” siger festivallederen, som også glæder sig til at høre om følelser og selv blive rørt.

”Folk, der ikke er vante til at høre spoken word, bliver ofte overvældede over, hvor stærk en oplevelse det kan være at høre et menneske udtrykke sig bare med sin stemme. De kan jo udfordre og underholde, så man griner, græder, føler sig ramt eller rørt,” siger Betina Følleslev fra festivalen, som i år foregår under overskriften 'Power'.

”Vi vil gerne have en diskussion om magt i alle dens dimensioner. Tag for eksempel Katinka. Hun bruger ordet meget bevidst og har selv masser af power. Samtidig er hun fandivoldsk og tør være sig selv, hvilket gør hende til et forbillede for mange,” siger Betina Følleslev.

Festivalen finder sted i uge 34 sammen med HCA Festivals.

Festivalleder Betina Følleslev er vant til at stå på en scene. Sammen med sin søster har hun duoen Strawberry Blonde, hun har sit eget soloprojekt ved navn Solsort, og senest er hun gået i gang med at lave børnemusik i orkesteret Bjørnetjenesten.