Vampyrer, metaltoner og grusomme fortællinger indtager Odense, når Danmarks eneste horrorfestival skydes i gang.

I seks dage kaster dette års Skrækfest uhygge udover Odense Bibliotek. Her kan du opleve grusomheder i alle hårrejsende former og grumme afskygninger. Udover at du kan tilbringe en hel nat på biblioteket i selskab med de bedste gyserfilm, så byder festivalen på metalkoncerter, prisoverrækkelse, foredrag med vareulveforsker, talks med vampyreksperter og meget mere.

- Vi vil gerne formidle den voksende horrorkultur. Skrækfest er derfor en festival, der giver plads til alle eksistenser. Det gælder både dem, der dyrker horrorgenren og dem der er ikke kender det, lyder det fra Kathrine Nielsen, der sammen med Niels Mark er medarrangør af Skrækfest.

En festival, hvor alle oplevelserne er gratis.

På grund af covid19 situationen i Danmark har årets Skrækfest fokus på fordybelse, hvor landets førende gysereksperter og horrorforskere rammer Odense. Spørger man arrangørerne er coronapandemien det værste mareridt, de har været igennem. Mens andre festivaler blev aflyste på stribe var Niels og Kathrine sikre på én ting. De vil ikke aflyse. I de 3 år Skrækfest har eksisteret, har den nemlig givet genlyd i hele Danmark.

Danmarks eneste horrorfestival

-Hvad er det for noget arbejde at hylde ondskaben, lød det fra en ældre dame, mens hun puffede til en zombiudklædt mand, der gik rundt på biblioteket. Her var bibliotekets indgang omdannet til en gyserscene, hvor zombier rendte rundt.

Efter hun havde leveret sit møgfald til den stakkels zombie, forklarede Niels Mark hende, at biblioteket er et sted, der rummer alle former for kultur – også horror.

Selvom Skrækfest delte vandene blandt odenseanerne, da Niels Mark startede festivalen for 3 år siden, så er Skrækfest blevet Danmarks største og eneste horrorfestival. En festival, der er vokset fra at være nogle zombiewalks på biblioteket til at være en 6- dages gyserfestival med film, musik, litteratur, brætspil mm.

-  Vi har et behov for at komme tilbage til nogle følelser, som vi havde engang. Vi er blevet lidt for vant til luksuslivet, hvor vi ikke oplever at blive jagtet af en bjørn, som man gjorde for mange år siden. Vi savner derfor at blive skræmt og dyrke vores urinstinkter. Derfor tror jeg, at horror er blevet så populær, forklarer Niels Mark.

Udover at du på festivalen får horroroplevelser fra Nordisk Film samt lokale aktører som Metalmekka, Odense Filmværksted, Rollespilsforeningen Føniks mm., så hiver festivalen landets førende gyserforskere og horroreksperter til Odense eks. horrorforsker Mathias Clasen og vampyrforsker Rikke Shubart. Og netop i år er fordybelsen i gysergenren kernen i dette års coronaudgave af Skrækfest. For selvom arrangørerne oplevede deres værste mareridt under pandemien, så nægtede de at aflyse festivalen.

Covid19-gyser slået ihjel af horrormiljøet

Gys, gro og grimme tanker. Ja det var det, der fløj igennem hovedet på Kathrine, da Covid19 ramte Danmark.

-  Udover at hele biblioteket lukkede ned, så røg det hele dag for dag. Så kunne du ikke komme til kulturelle arrangementer, og så kunne du ikke låne bøger. Du kunne ikke få adgang til det, du plejer, lyder det fra Kathrine.

Selvom de danske festivaler blev aflyst på stribe, havde Niels Mark kun én ting i hovedet.

- Jeg tænkte meget bizart, at den her festival skal gennemføres for genrens skyld og for at fastholde, at vi på trods af en virkelighed med en florerende pandemi alligevel kan samles om fælles oplevelser - selvfølgelig med dyb respekt for de forbehold, der skal tages for, at vi holder pandemien i ro. Når flere af vores samarbejdspartnere spurgte os, om vi ikke aflyser festivalen, så svarede jeg altid nej. Vi aflyser ikke med mindre, at vi bliver påbudt det, fortæller han.

Da kulturlivet fik lov til at åbne op igen, måtte Skræk-arrangørerne tænke alternativt. For festivalen måtte ikke lave fysiske aktiviteter som skræklabyrinten i kælderen, skrækmarkedet med gyserting, VR- aktiviteter mm. Festivalgæsterne er begrænset til opmålte siddepladser, mens antallet af festivaldeltagerne ikke må overskride 40 personer pr. arrangement.

Da arrangørerne aflyste flere af festivalens aktiviteter, væltede det ind med mails og opkald fra det danske gysermiljø.

- Der gik under en time, før vi blev kontaktet af Dansk Horrorselskab samt flere gyserforfattere, som hjalp med at komme med nye coronavenlige aktiviteter til festivalen. Det viser lidt om dedikationen i horrormiljøet, lyder det fra Niels.

En ny skrækfest

I år får du mulighed for at fordybe dig i gyset på Skrækfest. Udover at du finder film og koncerter på programmet, så kan du komme til foredrag, der gør dig klogere på vampyrer, gyserfilmens kuldegysende musik, den kendte gyserforfatter H.P. Lovecraft mm.

Derudover danner Skrækfest rammen om overrækkelsen af prisen ” Årets Danske Horrorudgivelse”, som bliver uddelt af Dansk Horror Selskab. I år går den til forfatter Patrick Leis for bogen Pax Immortalis – Opgøret.

Normalt uddeler Dansk Horror Selskab prisen på Krimimessen i Horsens. Men da den blev aflyst i foråret pga. Covid19, så har Skrækfest æren i at uddele prisen. Sammen håber de to arrangører på, at den nye covid19- udgave af skrækfesten, vil forme festivalen på en ny måde.

- Det bedste vi oplever ved denne specielle udgave af Skrækfest, tager vi med til næste års festival, lyder det Niels Mark, der sammen med Kathrine afslører, at Skrækfest efter festivalen vil lave en læsekreds for horrorinteresserede odenseanere.

En læsekreds, der dyrker spændingen og uhyggen, som du finder ved Danmarks eneste horrorfestival – Skrækfest. (se program nederst)

Program:

*Ved mange af arrangementerne skal der bestilles billet, så festivalen kan styre antallet af gæster ift. covid19-restriktionerne.

9 september: Heksen - Stumfilmskoncert:En filmvisning af stumfilmen fra 1922 ‘HEKSEN’ med et moderne lydspor udført af den danske producer og elektroniske musiker AKELA og den svensk-britiske percussionist - Greta Eacott.

Tirsdag d. 22. september: Videnskaben bag skræk og rædsel: Foredrag med horrorforsker Mathias Clasen, der er ph.d. og lektor ved Aarhus Universitet.

Tirsdag d. 22. september: Showcase med horrorfilm for Odense Filmværksted: Odense Filmværksted viser 6 korte gyserfilm, som er produceret på værkstedet.

Onsdag d. 23. sepmteber: H.P. Lovecraft tema-aften: En aften med to foredrag og filmvisning dedikeret til den amerikanske gyserforfatter

Torsdag d. 24. september: Vampyraften: En aften med 3 foredrag om de blodsugende væsner. Cand. Mag. i Litteraturvidenskab, Kathrine Nielsen, fortæller om vampyrernes indtog i populærkulturen. Filmforsker Rikke Schubart fortæller om, hvorfor vampyrer er så fascinerende. Kulturformidler Nicolas Barbano fortæller om  vampyrmusikkens pulserende højdepunkter.

Fredag d. 25. september: Horrorfilm og gysersoundtracks: Kulturformidler Nicolas Barbano, kendt fra bl.a. DR P2’s Filmharmonikerne, fortæller om skrækfilmens mest hårrejsende og ikoniske kompositioner.

Fredag den 25. september: The Shining - filmvisning: Sammen med Nordisk Film Biografer Odense fejrer Skrækfest 2020 én af horror-genrens absolut største klassikeres 40-års jubilæum.

Lørdag den 26. september kl. 10.30: Eskapisme er ikke en dødsynd:   Kom og få bliv introduceret til det fynske forlag Ildanach ved forlægger Nils Anker Tønner-Oldefar

Lørdag den 26. september: Farvel til mesteren: En hyldest til Ennio Morricone: Festivalen hylder den musikalske mester Ennio Morricone, der har lavet musik til horrorfilm som ”Fuglen med krystalfjerpragten”, ”Eksorcisten II: Kætteren”, ”The Thing” og ”Wolf”.

Lørdag den 26. september kl. 12.00: Skrækvisioner:Bogreception og artist talk: Mød forfatter Martin Wangsgaard, der har skrevet den anmelderroste bog "Skrækvisioner".

Lørdag den 26. september kl. 13.00: Teddy Vok - En mester i hverdagens gys: Mød forfatter Teddy Vork, der har skrevet den prisvindende novellesamlingen Sprækker.

Lørdag den 26. september: Årets Danske Horrorudgivelse: Dansk Horror Selskab overrækker prisen for Årets Danske  Horrorudgivelse til forfatter Patrick Leis for romanen Pax Immortalis – Opgøret

Lørdag den 26. september: Dracula i Danmark: Vampyrforskeren Nicolas Barbano præsenterer en perlerække af danske blodsugere

Lørdag den 26. september kl. 17.00 Se filmen  'Kannibalmassakren': Cannibal Holocaust- Ruggero Deodatas famøse klassiker har 40 års jubilæum

Lørdag den 26. september kl. 19.30: Metalkoncerter: Metal Mekka arrangerer koncerter med Manticora og Awake The Lights

Lørdag den 26. september kl. 22.00: Night of the vampires: Filmfest til den lyse morgen