29-årige Tuyen Phan og hendes Flash Your Trash-bevægelse er med, når odenseanere som en del af Spoken19 inviteres til skodvandringer henover weekenden sammen med skodkunstneren Bodil Fosgaard.

”Hvad fanden foregår der?”

Tuyen Phan blev forfærdet, da hun i januar 2017 så billeder fra Norge, hvor en død hval skyllede i land. I maven på hvalen fandt man 30 plasticposer, og havpattedyret blev hurtigt verdenskendt under navnet Plasthvalen.

”På det tidspunkt var jeg ikke specielt interesseret i naturen eller bevidst om bæredygtighed. Men hvalen fik mig til at tænke, at vi skal til at rydde op efter os,” siger den 29-årige Tuyen Phan, som til daglig læser cand. negot på SDU.

Med inspiration fra lignende initiativer i udlandet stiftede hun bevægelsen Flash Your Trash, som havde sin første kollektive indsamling af skrald i forsommeren 2017.

Tuyen Phan kalder Flash Your Trash et meningsfuldt fællesskab.

”Vi var 14 mand og en hund. Vi nåede kun 700 meter på en time,” fortæller Tuyen om turen fra Benedikts Plads til Frederiksbroen, som siden er blevet fulgt op af 17 skraldeindsamlinger forskellige steder i Odense.

”Folk vil gerne gøre gode ting sammen, og ved at vise det til andre på Facebook og Instagram, kan vi måske få endnu flere i gang,” siger Tuyen Phan, som undervejs er blevet udnævnt til Ren By-ambassadør af Odense Kommune.

Dagens fangst fra en tidligere skraldeindsamling i Odense. Foto: PR/TBMFILM.

Hun erkender, at det næppe redder verdenshavene, at Flash Your Trash fjerner nogle poser med cigaretskod og tomme Capri Sonne-beholdere fra et krat i Skibhuskvarteret.

”Men vi skal gøre alt det, vi kan, for naturen, dér hvor vi er i vores liv. Og selv om det måske kan ligne symbolske handlinger, så tror jeg, vi er med til at skubbe til nogle normer,” siger Tuyen Phan.

Skodkunstneren Bodil Fosgaard kommer til Odense og skaber et værk ud af de skodder, som Flash Your Trash er med til at samle ind. Foto: PR/TBMFILM.

”Det handler om at ændre folks mindset. Når vi rydder op på Stige Ø, bliver vi generelt mere opmærksomme på, at vi ikke skal svine, og hvis vi alligevel sviner, så skal vi rydde op,” siger Tuyen Phan fra Flash Your Trash, som har 1100 følgere på Instagram og 800 på Facebook.

Hvis du vil ud og samle cigaretskod med Flash Your Trash, så mødes man ved Studenterhuset fredag klokken 16. Efterfølgende vil skodkunstneren Bodil Fosgaard skabe et værk ud af de indsamlede skodder.

Læs mere om skodvandringerne her!