29-årige Cristiana Cardoso åbner snart det bæredygtige og emballagefri Silo Marked, fordi hun er træt af, at vi spilder energi på at producere, transportere og siden bortskaffe unødigvendig emballage.

”Det er hverken den letteste eller den billigste løsning, jeg tilbyder. Men det er den mest bæredygtige, for der er ingen grund til at spilde energi på unødvendig emballage,” siger Cristiana Cardoso, som om en måneds tid åbner Silo Marked i Nørregade.

Onsdag sluttede hendes crowdfunding-runde, som blev overtegnet, da hun fik donationer på knap 83.000 kroner, selv om hun kun havde bedt om 70.000 kroner.

De 340 personer, som har givet donationer til Cristiana Cardoso og Silo Markeds crowdfunding, vil i en periode få rabat på de varer, de køber.

”Folk kan bruge deres egne indkøbsnet, krukker og beholdere, når de handler her i butikken. Men fordi crowdfundingen gik så godt, køber jeg nu også en professionel opvaskemaskine og laver et genbrugssystem med gamle syltetøjsglas, som folk gratis kan bruge og tage med hjem,” siger den 29-årige Cristiana Cardoso, som håber, hun ved at åbne Silo Marked skaber et centrum og et univers for bæredygtighed.

”Vi begynder med at sælge tørvarer som ris og bønner i løs vægt, bæredygtige rengøringsartikler og friske grøntsager fra lokale fynske leverandører. Men jeg vil også gerne arrangere foredrag, workshops og quizzer om bæredygtighed,” siger den portugiske kvinde, som læste miljøvidenskab i sit hjemland, inden hun i 2013 tog til Danmark for at læse miljømanagement på SDU i Esbjerg.

”Jeg har bekymret mig for miljøet så længe, jeg kan huske. Tidligere var jeg nok mere offensiv og til tider måske endda rabiat. I dag synes jeg ikke, der er nogen grund til at være sur på nogen,” siger Cristina Cardoso, hvis bæredygtige tilgang til livet hverken bunder i et ønske om en sundere krop eller i et hensyn til dyrevelfærd.

”Jeg kan bare ikke holde ud, at vi sviner med ressourcerne. Hverken når vi producerer og transporterer, eller når vi bagefter skal af med vores affald. Det er så nemt at bruge mindre energi, og det et så let at genbruge noget mere, at vi ikke må lade være,” siger Cristiana, som efter endt uddannelse i 2016 flyttede fra Esbjerg til Odense, hvor hun blandt andet har arbejdet for Odense Renovation.

Cristiana Cardoso ved intet om at drive en butik, men hun er entusiastisk og har mødt masser af frivillige i Odense, som vil hjælpe til.

”Jeg stod i spidsen for et projekt, hvor vi reducerede mængden af genanvendelige materialer, som blev brændt af. Ved at gentænke hele konceptet med småt brændbart-containeren fik vi halveret mængden af pap, træ, tekstil, metal og plastic, som nu bliver genanvendt i stedet for at bliver brændt,” siger Christiana Cardoso og fortæller, at det kan være vanskeligt at være 100 procent bæredygtig.

”Med flere af varerne er vi havnet i et dilemma, for skal vi købe økologisk dyrkede varer fra Asien eller konventionelt fremstillede varer fra Europa,” spørger Silo Markeds indehaver, som har haft svært ved at få danske leverandører i tale.

”Måske er det fordi, min indkøbsvolumen er for lille. Men det undrer mig, for de tyske leverandører vil gerne handle med mig,” siger hun.