Peter Favrholdts startup-virksomhed Ztove er vokset ud af Odense Robotics vuggestue i Forskerparken og beskæftiger nu ti personer, som udvikler kogeplader, stegepander og gryder, der kan styre temperaturen og spare energi.

Ztove er historien om en mand, som blev træt af at brænde sine pandekager på, fandt en løsning og kommercialiserede den.

”Jeg var træt af at blive straffet ved komfuret. Først brankede jeg smørret på og siden pandekagerne. Det kunne simpelthen ikke være rigtigt, man ikke kunne udvikle en metode, så man kunne styre temperaturen på sin stegepande,” siger 48-årige Peter Favrholdt, som derfor gik i gang med at udvikle både hardware og software.

For Peter er det slut med at branke sine pandekager, for nu bliver temperaturen på panden målt konstant og en app sørger for at dosere, hvor varm kogepladen skal være, og hvornår pandekagen skal vendes.

Han er civilingeniør i datateknologi og var tæt på at gøre en ph.d. i robotsoftware færdig, da iværksætteriet tog overhånd. I dag har han 10 personer ansat i Ztove, som lige er flyttet fra Odense Robotics Startup Hub på Teknologisk Institut til større lokaler på Landbrugsvej.

Formand for bestyrelsen er grundlæggeren af vækstvirksomheden Mobile Industrial Robots, Niels Jul Jacobsen, og både Skousen og Whiteaway er begyndt at forhandle Ztoves kogeplader, gryder og pander.

”Jeg er rigtigt stolt over, at vi er nået så langt, at vi har produkter på markedet,” siger Peter Favrholdt, som omtaler sin opfindelse som en intelligent fartpilot til et komfur.

Selv om ikke alle råvarer er ens, har Ztove udviklet en oversigt over, hvor megen varme de forskellige stegeemner skal have.

”Et normalt komfur interesserer sig ikke for, hvor varmt der er i en gryde eller på en pande. Så selv om for eksempel stegepanden har opnået den rette temperatur, så knokler komfuret bare videre,” siger han.

”Det er derfor, det er så svært at ramme den rette stegetemperatur to dage i træk. Og derfor, man hele tiden må stå og lege med låget, når man koger kartofler,” siger manden, som tjente godt som lønmodtager i sine tidligere stillinger, men alligevel valgte at gå den usikre iværksættervej.

”Jeg kan godt lide at komme ud på dybt vand. Og når man har prøvet at være ude på det dybe vand nogle gange, så går man ikke i panik, når man kommer ud på det rigtigt dybe,” siger Peter Favrholdt, hvis produkter også er energivenlige i drift.

”Du slipper for at sønderkoge og skamstege dit kød, dine fisk og dine grøntsager, samtidig med at du kan spare 50-65 procent energi på din tilberedning,” siger han.

"Kogepladen styres med vores app, og når den ønskede temperatur er opnået, skrues automatisk ned, så temperaturen hele tiden holdes præcist, når man koger eller steger” siger Peter Favrholdt.

Peter Favrholdt har før arbejdet med udvikling af brændselsceller. Nu har han opfundet kogeplader og kogegrej, med indbygget sensorer, og udviklet en app, der kan styre og time stegningen og kogningen.