Folkene bag Odense Architecture Festival vil tilføre viden, perspektiver og nysgerrighed til diskussionen om, hvordan byen skal se ud, så både odenseanere, kommune og bygherrer får åbnet horisonten.

”Bygningerne, vejene, parkerne og mellemrummene i en by er med til at forme det liv, vi indbyggere lever. Derfor mener vi, at samtalen om udformningen af de fælles rum er en fælles opgave,” siger Mira Erik, der sammen med Pil Lindgreen står bag Odense Arkitekturfestival, som åbner i dag.

Kunstprofessor Eamon O’Kane har ladet sine drivhuse i Stige forfalde, og det er der kommet en fotobog ud af. Der er reception på fotoværket 'And Time Begins Again' søndag på Brandts. Foto: Eamon O’Kane.

”Men som almindelig borger kan det være svært at komme til orde, og tit opdager vi først den nye arkitektur, når det er to år for sent. Derfor håber vi, at Odense Architecture Festival kan blive et forum, hvor vi som borgere kan få tilført viden og indsigt for at kunne se på det velkendte med nye øjne og deltage i samtalen med arkitekter, entreprenører og kommune,” siger Mira Erik.

Årets arkitekturfestival finder sted 100 år efter, at Bauhaus-bevægelsen blev grundlagt i Tyskland i 1919. Et af formålene med Staatliches Bauhaus var at skabe bedre æstetiske rammer for borgerne i det moderne industrisamfund, og derfor har det været naturligt at lade jubilæet spille en rolle i årets festivalprogram.

Næste søndag er der film i Cafébiografen på Brandts om Bauhaus-arkitekturen .

”Bauhaus minder os om, at gode bygninger kan være med til at skabe gode menneskeliv. Derfor bør man forud for ethvert byggeri spørge sig selv om, hvilken indflydelse bygningen får på det liv, der skal leves,” siger Mira Erik.

Hendes egneholdninger til byens udvikling de seneste år har blandt andet udmøntet sig i aktivisme for at bevare gamle industrimiljøer på havnen. Men det er ikke dagsordenen som arrangør - her sætter hun udelukkende arkitekturen og byudviklingens mange aktører sammen og arrangerer besøg i spændende miljøer.

På mandag viser arkitekt og rådgiver for Nordicom, Morten Fassov, rundt i postterminalen i Dannebrogsgade 2. Foto: Pil Lindgreen.

”Vi håber faktisk, at alle,lægfolk som fagfolk, vil få noget ud af festivallen. Som borgere kan vi også have stor gavn af at vide, hvad der står på spil for byggebranchens aktører. Og vi håber, at arkitekter, bygherrer og kommunen får noget ud af at mærke, at odenseanerne er optagede af kvalitet i deres by” siger Mira Erik.

Festivallen er støttet af Odense Kommune.

Se festivallens program her: http://cafx.dk/odense/

Pil Lindgreen (t.v.) og Mira Erik står bag Odense Architecture Festival 2019. Foto: Bobby Mandrup.