Dagen før Store Bededag er Store Hvededag for Det Gode Brød. Faktisk er dagen i dag den største arbejdsdag for det lille bageri i Nørregade, fordi Odense simpelthen går amok med hvederne.

- Få kvadratmeter, ni husholdningsovne og alle de hveder. Ja det er til dø af grin af, udbryder Lissen, der sammen med Dan ejer Det Gode Brød.

Det lille biodynamiske bageri på Nørregade bager i dag over 1000 hveder i ni husholdningsovne, som står stablet ovenpå hinanden. Hveder, som de ælter i hånden. For Dan og Lissen er dagen i dag derfor Store Hvededag – simpelthen fordi dagen før Store Bededag er bageriets største arbejdsdag.

-  Det er overraskende, hvor stor hvedetraditionen er. Store Bededag er ikke noget, man snakker om ift. andre højtider. Folk går bare amok med at købe hveder torsdagen før Store Bededag, forklarer Lissen.

En plade blev til 100 bestillinger

Traditionen med varme hveder aftenen før Store Bededag har været en kendt skik siden midten af 1800-tallet. Oprindelig var Store Bededag en dag, hvor man ikke måtte arbejde, før gudstjenesterne var overstået om fredagen.

Bageren kunne naturligvis ikke bage morgenbrød. Derfor blev der bagt hvedeknopper om aftenen, som folk kunne spise lune eller varme op dagen efter. Skikken med de varme hveder har hængt ved -også hos odenseanerne. Det blev Dan og Lissen klar over, da de startede Det Gode Brød for 21 år siden.

- Jeg er ikke selv vokset op med hvede-traditionen.  Vi snakkede om, at der vidst nok var noget med nogle hveder den dag. Så vi bagte et par plader. Det var lidt humoristisk, fordi vi kunne have bagt hundredvis af dem, lyder det fra Lissen, som fortæller, at Det Gode Brød flere omgange har oplevet at have bagt for lidt hveder op til helligdagen.

Faktisk modtager Det Gode Brød typisk 100 bestillinger før kalenderen siger Store Bededag.

Amokbagning og bedre brød

Det Gode Brød bager 4 slags hveder (m./u. kardemomme, spelt og vegansk). Derudover bager de op af 5 forskellige slags rugbrød og 35 forskellige slags brød, boller mm., som de plejer at have i bagerbutikken, hvor kunderne ofte står udenfor pga. pladsmangel.

Hvederne bager Dan og Lissen på samme omstændige måde som alt det andet bagværk, Det Gode Brød bager.

- Vi bager med et minimum af gær, så brødet er længe undervejs ift. hævning og bagning. Så er det sundere, smager bedre og holder sig bedre, forklarer Lissen, der desuden fortæller, at de mange hveder bliver æltet i hånden.

Brødet, Det Gode Brød bager, tager typisk et døgn at producere, hvilket er en af grundene til at bagerbutikken anvender husholdningsovne.

- Vores råvarer er uraffineret og skal hæve og bage i lang tid. Store moderne bageriovne bager hårdere og ofte er brødene i ovnen i 20 min. Mange af vores brød bages op til halvanden time på forskellige grader og på forskellige riller, siger Lissen og fortsætter

-  Vi er jo ikke en brødfabrik. På den måde kan vi tilbyde mange forskellige slags brød.

Fordi Det Gode Brød bager de forskellige slags brød samtidig med de mange hveder, er dagen i dag en vanvittig dag for det lille bageri

- Vi bager bare igennem i flere timer. Det kan kun lade sig gøre den ene dag. Så kører vi bare amok igennem. Så har vi lukket om fredagen. Det er jo helt skørt at gøre på sådan et lille sted. Men der er efterspørgsel på det, fortæller hun.

Det Gode Brød har ifølge traditionen lukket på Store Bededag (fredag). Udover naturligvis at have åbent i dag, har butikken åbent på lørdag.